Zlín rozdrtí nedokončený obchodní dům. Demolice bude pětkrát levnější

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

Místo odstřelu – postupné rozebrání. Zlín zbourá nedokončený obchodní dům na sídlišti Jižní Svahy. Tam stojí betonový skelet od konce 80. let. Jeho odstranění bude levnější, než město čekalo. Původně na projekt uvolnilo 25 milionů, demolice ale nakonec vyjde na necelých 5 milionů. Cenu snížila veřejná soutěž a technologie, kterou firma použije.

„Firma torzo rozebere speciální technikou, beton bude hned drtit na menší kusy. Recyklát bude certifikovaný a budeme ho využívat jako podkladovou vrstvu při rekonstrukcích silnic, chodníků a cyklostezek, což nám tyto práce výrazně zlevní,“ vysvětlil radní Josef Novák (STAN). Demoliční práce vedené firmou DAV začnou za několik týdnů a potrvají nejdéle do října.

Do soutěže se přihlásilo celkem třináct firem, z nichž některé podle Nováka nabídly podobnou cenu jako vybraná společnost. „Smlouva je podepsána, zástupci firmy už brzy převezmou staveniště. Poté budou mít na demolici a recyklaci materiálů celkem 119 dnů,“ uvedl primátor Miroslav Adámek (STAN). Podle něj město už má všechna potřebná povolení vyřízená, včetně rozhodnutí o odstranění stavby. Nic tedy nebrání tomu, aby torzo zmizelo.

Město počítá po jeho odstranění s venkovními a terénními úpravami, aby místo zpřístupnilo lidem. O dalším osudu plochy se ale ještě nerozhodlo. K možnému využití se vysloví také veřejnost v chystané anketě.

Stavba obchodního centra začala na konci 80. let. Mělo být největším obchodním domem na tehdejším gottwaldovském sídlišti, ale nedočkalo se ani střechy. Od té doby budova více než čtvrt století chátrala a zabydleli se v ní lidé bez domova. Město jej chtělo zbourat už dříve, ale demolici komplikovaly vlastnické vztahy.

Odkoupení se zlínskému vedení podařilo až předloni. Koupi objektu muselo řešit s majitelem i rakouskou bankou, u které byl zastaven. Budovu a přilehlé pozemky o rozloze asi 39 000 metrů čtverečních získalo za 53 milionů korun. Opozice tenkrát cenu kritizovala, podle radních ale byla nejnižší, která byla přijatelná pro prodejce – rakouskou společnost EKZ. Původní požadavek, s nímž majitel vstupoval do jednání, byl asi 90 milionů korun. „Za cenu, která je nižší než obvyklá v dané lokalitě, město získalo velice cenné pozemky. Jde o největší rozvojovou plochu, kterou má Zlín v současnosti k dispozici,“ dodal starosta.