Brněnský zastupitel Kratochvíl se hájil u soudu. Podle obžaloby připravil stát o 1,6 milionu

Začal soud s bývalým radním a současným zastupitelem Brna Tomášem Kratochvílem (zvolen za ANO). Podle státního zástupce vystavoval fiktivní faktury své nábytkářské firmy Toka. Obžaloba jej viní z toho, že krácením daně připravil stát o 1,6 milionu korun. Kratochvíl úmyslné krácení daně odmítl. Podle něj věc poškozuje jeho jméno i jeho firmu.

„Domněnky a konstrukce pana státního zástupce jsou pro mě šokující,“ prohlásil u brněnského městského soudu Kratochvíl. Tomu hrozí až osmileté vězení za to, že údajně zahrnoval do účetnictví fiktivní faktury za pronájem reklamního prostoru. Na základě nich mu pak prý firmy automobilového závodníka Michala Pavlíka měly zajistit reklamu na autech jezdce, což se ale nestalo.

I když reklamu nedostal, faktury snížily základ daně. Kratochvíl tvrdí, že si reklamu objednal kvůli rozšiřování společnosti do zahraničí, že ji zaplatil a měl podklady a materiály k tomu, že se plnění smlouvy uskutečnilo. Státní zástupce Jaroslav Paul uvedl, že je možné zcela jasně prokázat, že auta s reklamou firmy na zahraničních závodech nejezdila.

Podle Kratochvíla je závodník Pavlík korektní člověk a nevzbuzoval žádné podezření. Když jej potom finanční úřad upozornil na nesrovnalosti, raději daň i s penále zaplatil. „Měl jsem dvě možnosti, a to zaplatit, nebo se soudit se státem. K soudu jsem nechtěl, protože by to poškozovalo jméno firmy,“ uvedl Kratochvíl, který obžalobu naprosto odmítá. Ta jej viní z krácení daně v letech 2006, 2010 a 2011. Státní zástupce odmítl uvést, jaký trest bude pro Kratochvíla navrhovat, nicméně řekl, že bude požadovat spíš finanční trest než vězení. 

Hnutí ANO, za které Kratochvíl kandidoval, vyzvalo politika, aby složil mandát zastupitele. Hnutí jej loni vyloučilo ze svých řad kvůli nespokojenosti s jeho prací v pozici radního. Na ni později rezignoval. Mandátu zastupitele se ale nehodlá vzdát do rozhodnutí soudu. Soudkyně hlavní líčení odročila na 29. června.