Z varen udělali malou továrnu na pervitin. Vydělali 70 milionů

Dvanáct lidí, kteří provozovali šest varen pervitinu v Praze, jejím okolí a v Roudnici nad Labem, zadržela policie. Podle kriminalistů skupina v posledních dvou letech vyrobila drogy za 70 milionů korun, měsíčně potom každá varna vyprodukovala až sto gramů pervitinu.

Za hlavu skupiny považují kriminalisté čtyřiapadesátiletého muže s pestrou trestní minulostí – odsouzen byl již patnáctkrát. „Distribuoval drogu při výkonu svého povolání. V tomto směru se jedná o určitý paradox, neboť tento muž pracoval jako ochranka v jedné drogerii, kde i přeprodával drogu svým zákazníkům,“ přiblížil policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Vedle muže, který mezi regály s drogistickým zbožím prodával drogy, obvinila policie z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, z výroby a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu a nedovoleného ozbrojování i jeho jedenáct společníků. „Jedni pouze vařili, jiní zase výhradně dealovali a někteří stihli obojí,“ poznamenal mluvčí. Jako svědky mají policisté asi 200 lidí, kteří od skupiny drogy kupovali.

Při zásahu v Praze 6 a 7, Roudnici nad Labem a na Kladensku nalezli kriminalisté kromě šesti varen a sto gramů pervitinu také několik jízdních kol, o kterých se domnívají, že jsou kradená, a motocykl, o kterém jsou si jisti, že je odcizený. Obvinění z nedovoleného ozbrojování potom souvisí s nálezem protitankové střely a krátké střelné zbraně, která je rovněž kradená.