Chyba přinesla Písku zpět Žižkovy kasárny. Místo nich by mohla být sportoviště

Prodej části Žižkových kasáren je neplatný. Městu se vrátil problém, co s nimi (zdroj: ČT24)

Nebezpečné ruiny blízko centra Písku jsou zpět v rukou města. Odvolací soud totiž potvrdil, že je prodej jižní části Žižkových kasáren neplatný. Měly tu stát byty, během let se však nepodařilo ani skončit s demolicí. Další osud místa má nyní v rukou město.

Ruiny byly z bývalých vojenských objektů v Písku už před třemi lety, nyní jsou ještě větší. Ze svého projektu nepostavil soukromý vlastník nic a za deset let nedokončil ani bourání. „Podle původního záměru tady měly být byty. Měly tu být samozřejmě i obchody, nějaká drobná občanská vybavenost,“ zmínil místostarosta Písku Jiří Hořánek (ANO).

Po řadě neúspěšných jednání vyřešil problém kasáren odvolací soud, který potvrdil, že je smlouva mezi soukromníkem a městem neplatná. „Paradoxně jsme soud vyhráli kvůli chybě města,“ dodal Hořánek.

Žižkovy kasárny v Písku
Zdroj: ČT24

Město tak získává kasárny zpátky s vědomím, že to zasáhne do rozpočtu. Musí vrátit kupní cenu soukromému majiteli a následovat budou i výdaje spojené s další prací na bývalých Žižkovských kasárnách.

Na místě kasáren by mohli lidé sportovat

Ze všeho nejdřív se musí dokončit demolice a odvést suť. Předpokládaná cena likvidace přesahuje 18 milionů korun. Pak může přijít na řadu proměna míst. První úvahy o tom, jak areál využít, už zastupitelé mají.

Podle Hořánka má město málo sportovišť určených pro skateboarding nebo pro jízdu na kolečkových bruslích. „Takové volnočasové aktivity by se sem hodily,“ dodal. „Nabízí se tady možnost postavit sportovní halu a plavecký bazén jako spojené provozy,“ prohlásil zase zastupitel Ondřej Veselý (ČSSD). Prvním krokem by měla být architektonická studie.