Student našel chybu v hodnocení maturitního testu. Výsledek se o bod lišil

Chybu v hodnocení didaktického testu státní maturity našel student z Brna. Organizátor maturit Cermat mu ubral jeden bod. Podle ředitele Cermatu se jedná o ojedinělou chybu výpočetního systému. Studenti, kteří nejsou s hodnocením maturitních testů spokojení, mohou do 4. června požádat ministerstvo školství o přezkum.

Studenti středních škol znají výsledky didaktických testů státní maturity. Jeden z brněnských maturantů si body přepočítal a zjistil, že mu organizátor maturit jeden bod ubral.
„Já i můj třídní učitel jsme došli k cifře dvacet pět a na záznamovém archu s výsledky bylo uvedeno dvacet čtyři. Kdyby se tam takhle našel ještě jeden bod, tak by mi to mohlo změnit známku,“ říká maturant z Brna.

Studenti mohou požádat ministerstvo o přezkoumání výsledků

Je to ojedinělá chyba, brání se Cermat. Studentovi pošle nový výpis. „To je chyba toho výpočetního systému, který v některých případech může selhat,“ brání Cermat jeho ředitel Jiří Zíka. Hodnocení výsledků maturitních testů je pouze na organizátorovi maturit, Cermatu. Ministerstvo hodnocení nijak nekontroluje. „Z hlediska nějakého systémového hloubkového sledování takový systém není zaveden,“ říká ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Studenti, kteří s hodnocením státních maturitních testů nejsou spokojení, mohou do 4. června zaslat žádost o přezkum výsledku na ministerstvo školství.

Ministryně školství Kateřina Valachová při zahájení státních maturit
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Studenti byli opět nejméně úspěšní v matematice

Podle výsledků, které zveřejnil Cermat, zůstala letos nejméně úspěšným předmětem v maturitních testech matematika. Napoprvé ji nezvládlo 23 procent maturantů. Maturanti v matematice získali ale průměrně více bodů než loni. „Bylo to pravděpodobně tím, že bylo mezi maturanty z tohoto předmětu více gymnazistů. Celková úspěšnost se prakticky nezměnila. Letos se zlepšila o 0,9 procenta,“ uvedl ředitel Cermatu Jiří Zíka.

Po změně požadavků se mírně zhoršily výsledky v povinném testu z češtiny. Loni propadlo 6,5 procenta těch, kteří test psali poprvé, letos to bylo 8,4 procenta. Z cizích jazyků dopadla opět nejhůře němčina s přibližně pětinou neúspěšných v testu. Test z angličtiny nezvládlo necelých šest procent těch, kteří ho psali.

Zvládnout státní maturitu je jen část úspěchu

Zvládnutí státní maturity znamená ale jen polovinu úspěchu. Středoškoláci musí ještě složit zkoušky, které pro ně připraví jejich vlastní škola. Ta také určuje termín. Ten by měl být mezi 16. květnem a 10. červnem. Maturitní vysvědčení by měli studenti dostat nejpozději 13. června. Na takzvané potítko usedne letos na jižní Moravě sedm tisíc sedm set čtyřicet maturantů, což je přibližně o pět set víc než loni. V celé České republice se k maturitám přihlásilo sedmdesát tisíc studentů.