On-line z hnízda sokolů ukazuje i změnu jejich chování

Sokolí rodinka pod dohledem kamery (zdroj: ČT24)

Sokolí hnízdo na vrcholu komínu v Děčíně sleduje kamera. Ochránci přírody se k historicky prvnímu on-line přenosu uchýlili proto, že chtějí upozornit na změnu zvyků ohroženého druhu. Sokoli totiž stále častěji sídlí na komínech než ve volné přírodě. Je to pro ně totiž bezpečnější.

Hnízdo je na plošině komína asi 120 metrů nad zemí. Kromě dospělých se v něm nacházejí tři sokolí mláďata a matka. Ornitologové v Česku vědí asi o osmdesáti hnízdících párech, většina z nich je na podobných průmyslových stavbách. 

„Sokoli, kteří mimo jiné přirozenou cestou snižují počty holubů, jež nejsou v našich městech příliš oblíbení, mají problém v městských aglomeracích úspěšně zahnízdit. Proto na komínech začaly postupně přibývat budky, které dravcům umožňují vyvést mláďata,“ uvedl Národní park České Švýcarsko. 

Pokud se ptáci náhodou usadí ve skalách, správci parku kvůli nim uzavírají i celé okolí. Mláďata jsou tam totiž ve větším ohrožení a do měst se stěhují čím dál častěji. Současný on-line přenos je k vidění právě na stránkách Národního parku České Švýcarsko.