Česká Lípa nedostane celou nemocnici, polovinu by ale mít mohla

Události v regionech: Česká Lípa uvažuje o odkoupení poloviny nemocnice (zdroj: ČT24)

Česká Lípa by se mohla stát menšinovým vlastníkem nemocnice, kterou zatím ve městě provozuje kraj. Ačkoli radnice usilovala o koupi celého zdravotnického zařízení, s necelou polovinou se nejspíše spokojí. Odkoupení už schválila rada, ještě o něm bude jednat zastupitelstvo. Bude-li souhlasit, přinese město do nemocnice přes sto milionů korun, které jsou nutně potřeba k rekonstrukci.

Liberecký kraj sice odmítl Českou Lípu, když chtěla koupit celou nemocnici, ale nyní jí nabídl 49 procent akcií. Hejtman Martin Půta (STAN) zdůraznil, že nebudou zadarmo. „Pro město Česká Lípa by to znamenalo vložit v příštích pěti letech do nemocnice 161 milionů korun,“ vyčíslil.

Českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD) s výdaji, které město v případě koupě podílu v nemocnici čekají, počítá. „Počítáme s tím, že se budeme podílet nejenom na rozhodování, ale i na financování,“ uvedla.  Kde peníze na nemocnici vezme, však starostka před jednáním zastupitelstva upřesnit nechtěla.

Peníze českolipské nemocnici dlouhodobě chybí. Podle technicko-provozního ředitele Ivana Garaje tomu také odpovídá její zastarávající vybavení. Má sice nové operační sály a hemodialýzu, současně ale jsou v ní čtyřicet let staré rozvody a elektroinstalace a zanesené stoupačky. „Musíme od základů rekonstruovat technologie a dispozice jednotlivých oddělení,“ podotkl ředitel Garaj. Kromě peněz od města by měl pomoci i kraj, který plánuje během šesti let vložit do nemocnice přibližně 180 milionů.  

Nemocnice dává práci asi 900 lidí. Potřebovala by jich ještě více, chybí jí asi dvacet lékařů, nejvíce na neurologii. Od modernizace vybavení si slibuje, že se zájemci o práci objeví. Jako spádová potom českolipská nemocnice slouží pro 120 tisíc pacientů.