Nemocnice v Blansku získá ještě letos nové parkoviště. Břeclavská až za rok

Místo rychlého zaparkování – čtvrthodinové čekání. U některých krajských nemocnic je málo parkovacích míst a lidé musí parkovat i stovky metrů od budovy. Špatná situace je už několik let v Blansku a Břeclavi. Právě v těchto obcích by se ale lidé měli už brzy dočkat zlepšení. V Blansku budou nová místa pro stání už letos na podzim.

„I když to tu rozšířili, tak je to pořád plné. Málokdy se mi podaří zaparkovat u vchodu, většinou čekám, až se něco uvolní. Tak patnáct minut,“ popsala zkušenosti s parkováním u blanenské nemocnice Miroslava Čudanová. S rozšířením souhlasí i další oslovený. „Pojezdíte si tu, díváte se, kde je místo. Problém je, že mám artrózu, takže než se dobelhám zezadu… Je to úmorné,“ řekl Dušan Janulík.

Někdy je tamní parkoviště natolik plné, že lidé musí nechávat svá auta stát půl kilometru daleko u centra města. Situace by se ale mohla brzy změnit, protože v úterý podepsal starosta s jihomoravským hejtmanem smlouvu o zahájení stavby nového parkoviště. To vznikne nad nemocnicí u Zahradní ulice.

Nový prostor pro stání nabídne 134 míst, z nichž některá budou i zastřešená. Pokud vše půjde podle plánů, budou k dispozici už letos v říjnu. „Celá investice vyjde na asi 14,7 milionů korun, mělo by se začít poslední týden v květnu,“ uvedl starosta Blanska Ivo Polák (ČSSD). Čtvrtinu zaplatí město a zbytek kraj. Všechny stavební práce budou probíhat mimo areál nemocnice, takže výstavba nijak nezasáhne do jejího chodu.

U blanenské nemocnice vyroste nové parkoviště (zdroj: ČT24)

V Blansku letos, v Břeclavi až příští rok

Problémy s parkováním řeší také břeclavská nemocnice. „Pacienti i personál parkují i v blízké čtvrti a pak jsou zase problémy s parkováním tam,“ popsal situaci břeclavský místostarosta Jaroslav Válka (ČSSD). I když s novými místy počítá, dříve jak příští rok nebudou. Pozemky, na kterých by měla parkovací plocha stát, totiž patří kraji. Plán je takový, že je město s krajem smění.

„Kraj má ve městě školská zařízení, která jsou na pozemcích města. Pokud si je vzájemně darujeme, tak my vyřešíme parkování, Jihomoravský kraj vyřeší to, že pozemek a stavba budou na jednom,“ vysvětlil Válka zamýšlený postup. O směně se bude jednat na příštím krajském zastupitelství.

Pokud se dohodnou, mohlo by u nemocnice vyrůst parkoviště zhruba pro 250 aut. Protože je plocha poměrně daleko od hlavního vchodu, zvažuje město zpřístupnit nemocnici i vedlejším vchodem. Sedmdesát z nich bude vyhrazených pro personál. Stejně jako v Blansku i tady by mělo být parkoviště zpoplatněné. V obou případech se ale zatím o konkrétní částce nemluvilo.