Za znásilnění a škrcení tkaničkou dostal muž 17 let ve vězení

Za pokus o vraždu třináctiletého chlapce a opakované znásilnění jeho starší sestry by měl Michal Bejr strávit sedmnáct let za mřížemi. Rozhodl tak ústecký krajský soud. Dvacetiletého muže kromě toho potrestal za výrobu a přechovávání dětské pornografie, vydírání a porušování domovní svobody.

Bejr s dívkou více než rok žil, avšak loni v létě se s ním rozešla. Podle soudu ji nejprve na konci července znásilnil v autě a na začátku září vnikl do bytu jejích rodičů, kde zaútočil na dívčina třináctiletého bratra. Tkaničkou ho škrtil tak silně, že upadal do bezvědomí.

„Toto jednání ho bezprostředně ohrožovalo na životě. Následně nechal poškozeného v bezvědomí ležet v kuchyni,“ řekl při vynesení rozsudku předseda trestního senátu Roman Felzmann.

Následně se Bejr vydával na sociální síti Facebook za někoho jiného a dívku vylákal do bytu s tím, že její mladší bratr je nemocný. Po příchodu do bytu Bejr podle žalobce dívku brutálně znásilnil. Oběť podle lékařů dosud trpí posttraumatickou poruchou a dochází k psychiatrovi. Agresor připustil útok na chlapce, zdůvodňoval ho ale afektem. Znásilnění popíral.

Obviněný zůstává ve vazbě

Rozsudek zatím není pravomocný. Obviněný i státní zástupce si ponechali lhůtu pro případné odvolání. „Soud v podstatě vyhověl mému návrhu, uložil o něco nižší trest. Já jsem navrhoval osmnáct let. Soud ve svém zdůvodnění hodnotil věk obžalovaného jako blízký věku mladistvých. Budu muset zvážit, zda rozhodnutí budu akceptovat,“ uvedl zástupce Vladimír Jan. 

Soud dnes také rozhodl o tom, že Bejr zůstane ve vazbě. Zamítnul návrh Bejrova advokáta, aby byla vazba nahrazena dohledem probačního úředníka.