Fotbalová Sigma se topí v dluzích. Uvažuje o prodeji stadionu

Po ostravském Baníku nebude hrát první ligu ani Sigma Olomouc. Už podruhé během tří let sestupuje do druhé nejvyšší soutěže. Hráčům nepomohlo k záchraně ani vysoké vítězství v posledním kole. Klub, který se za poslední roky potýká se ztrátou okolo sta milionů korun, dokonce uvažuje o prodeji stadionu.

Po sobotním zápase s Teplicemi, který olomoučtí vyhráli vysoko 6:0, neskrývali někteří hráči Sigmy Olomouc zklamání. Během 30 kol totiž získala Olomouc jen 27 bodů. V posledním zápase se sice dotáhla na předposlední Příbram, ta ale v Jablonci uhrála potřebný bod. Kvůli horším vzájemným utkáním tým z Hané sestupuje. Nedávno přitom pravidelně nastupoval v evropských pohárech.

„Takový zápas jsme potřebovali někdy v polovině sezony a ne na jejím konci. Je to škoda,“ sdělil olomoucký fotbalista Michal Ordoš. Podobně o sestupu smýšlel i trenér Sigmy Václav Jílek. „V momentě, kdy se to stane realitou, je to hodně tvrdé a kruté,“ doplnil.

Sigma Olomouc sestupuje (zdroj: ČT24)

Problémy Sigmy se začaly psát před třemi roky. Vedení klubu tehdy odvolalo trenéra Pivarníka, pod kterým byl tým v tu chvíli na 4. místě nejvyšší soutěže. Od té doby se vystřídalo na lavičce Olomouce pět trenérů.

A šťastnou ruku nemělo vedení ani při získávání posil. Z osmi klubových nováčků se v právě skončené sezoně pravidelně objevovali na hřišti pouze dva.

Vedle sportovních problémů se Sigma potýká i s těmi ekonomickými. Za posledních pět let je klub ve stomilionové ztrátě. Fotbalová Sigma stejný počet let nevydělává. Na konci účetního roku 2014/15 měl klub z předchozího období ztrátu 98 milionů korun. Loni v červnu zároveň klub evidoval půjčky v celkové hodnotě 57 milionů korun, přičemž 41 milionů pocházelo od podnikatele a akcionáře Lébra.

Zhruba třetinu akcií klubu SK Sigma Olomouc, jehož základní kapitál činí 273,5 milionu korun, vlastní město. Přibližně stejným podílem disponují Lébr a spolek SK Olomouc Sigma.

Sigma se nelehkou ekonomickou situaci pravděpodobně pokusí vyřešit odprodejem Androva stadionu. Uvažuje se také o tom, že by olomoucká radnice stadion získala bezúplatně. Hradila by ale jeho provoz. Konkrétní jednání by se měla rozběhnout v nejbližších dnech.

„Na pracovní schůzce se rada seznámila s prvotní variantou, ale řekl bych, že v tuto chvíli není úplně jasné, kterou cestou půjdeme, těch cest je mnoho,“ uvedl olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD).