Vimperk zdemoluje dům s nechvalnou pověstí

Vimperk bourá dům s nechvalnou pověstí (zdroj: ČT24)

Radnice ve Vimperku zbourá vybydlený bytový dům na okraji města. Bojí se totiž, že by se z něj stala ubytovna. Už roky patřil k jedné z nejproblémovějších lokalit a často tam mířili asistenti prevence kriminality.

Dům, který stojí u hlavní silnice na příjezdu do Vimperku, je prázdný od listopadu. Tehdy město nájemníky buď přestěhovalo jinam, nebo vystěhovalo kvůli neplacení nájmu. Následně zastupitelé rozhodli o demolici. K zemi patrně půjdou i další zdevastované domy v sousedství, které jsou prázdné již třináct let.

Zastupitelé považují demolici za lepší variantu než případný prodej. „Z diskuse vyplynulo, že město má obavu z toho, aby se domy nestaly předmětem spekulací a opět to bylo využíváno tak, jako byly v minulosti ubytovny,“ vysvětlila starostka Jaroslava Martanová.

Když ještě v posledním domě bydleli lidé, šlo o problémovou lokalitu, na kterou se zaměřili asistenti prevence kriminality. „Měli jsme to zhruba před dvěma lety proslavené, že se tady neustále fetuje, barák byl v katastrofálním stavu,“ popsal již dříve asistent Karel Ferenc. I když se podařilo poměry zlepšit, na osudu budovy už to nic nezměnilo.

Radnice zprvu doufala, že s demolicí domů jí pomůže Ředitelství silnic a dálnic, které by mohlo nový prostor využít při rekonstrukci silnice. To ale městu nevyšlo. Bude tedy muset zbourání zaplatit samo, podle odhadů by cena měla činit několik milionů.