Policie odložila případ pádu nástupiště lanovky ve Špindlerově Mlýně

Zhroucení nástupiště sedačkové lanovky ve Špindlerově Mlýně již policie vyšetřovat nebude. Kriminalisté usoudili, že nedokáží určit, kdo je za ně zodpovědný, a případ odložili. Při loňském pádu nástupiště, které současně sloužilo jako střecha servisních prostor, neutrpěl nikdo zranění, všichni lyžaři stihli včas utéct.

Zřícení dřevěného nástupiště, které předznamenalo i zánik tehdejší lanovky na Pláň – nejstarší čtyřsedačkové lanovky v Česku – nepřišlo loni v březnu bez varování. Podle svědků se předem ozvalo praskání, lidé ze servisu a půjčovny pod nástupištěm také spatřili praskliny ve zdech. Včas upozornili provozovatele skiareálu, který nástupiště uzavřel ještě před jeho zřícením.

Policisté nyní konstatovali, že za pád konstrukce, která vznikla již při stavbě předchozí dvousedačkové lanovky v polovině 80. let, nikdo konkrétní nemůže. „Postupné úpravy a přestavby realizované v průběhu několika desítek let vedly nakonec v souhrnu k nevyhovující statice a následnému zřícení nástupiště. Kdo a kdy ale tyto přestavby a úpravy prováděl, nebylo možné z dostupných materiálů a stavební dokumentace prokázat,“ shrnula závěry vyšetřování policejní mluvčí Ivana Ježková.

Provozovatel skiareálu nechal po havárii starý objekt strhnout. Do srpna se na lanovku nastupovalo po provizorní přístupové cestě, poté její provoz po 23 letech skončil a na její trase ze Svatého Petru na Pláň vyrostla nová šestisedačková lanovka. Její nástupiště je oproti původnímu níže, nevede po střeše, servisní zázemí je v novém objektu vedle.