Velká pokuta a ztráta řidičáku. Chybou byl naddimenzovaný vozík

Dvaačtyřicetiletý muž z Ostravy dočasně přišel o řidičský průkaz. Navíc musí zaplatit pokutu ve výši 26 tisíc korun. Neřídil přitom s alkoholem v krvi ani nejel na červenou. Jeho proviněním bylo zapřažení přívěsného vozíku s nadměrným maximálním možným zatížením.

Marián Řeháček se vydal na cestu s více než dvoutunovým autem a s prázdným přívěsným vozíkem, který vážil půl tuny. Byl si přitom jistý, že s takovou kombinací se vejde do limitu pro řidičský průkaz skupiny B. Ten činí 3,5 tuny. „Vím, že jsem s prázdným vozíkem 3,5 tuny nepřesáhl,“ poznamenal Řeháček.

Podle policie ale porušil předpisy. Policisté totiž hmotnost vozíku brali tak, jako by byl plně naložený a vážil tuny dvě. Podle zákona se totiž počítá maximální možná hmotnost - jak auta, tak vozíku. Ve zmíněném případě to bylo přes čtyři tuny. Řidič kvůli tomu postrádal oprávnění skupiny E.

Pokuta za přívěsný vozík (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda je maximální hmotnost u každého vozidla jasně stanovená. „Naopak momentální hmotnost už zdaleka tak jasným ukazatelem není. Může se změnit během jízdy, řidič nemusí odhadnout vlastnosti nákladu a tak dále,“ sdělil. 

Pan Řeháček si může o vrácení dokladů zažádat za půl roku. Do té doby mu nezbývá než mezi domovem a prací jezdit na vzdálenost 32 kilometrů městskou hromadnou dopravou.

K tomu, aby mohl po opětovném získání řidičského průkazu opět používat své dosavadní vozidlo a stejný přívěsný vozík, musí získat například řidičský průkaz skupiny B, ale s rozšířeným oprávněním. To má značku 96. Šofér pak může jezdit se soupravou těžkou čtyři a čtvrt tuny.