Co loni zažila D1, čeká letos D5 mezi Plzní a Prahou

Události v regionech: Opravy, které začaly na D5, poznamenají i prázdniny (zdroj: ČT24)

Žhavé léto čeká řidiče na dálnici D5 mezi Prahou a Plzní. Rozsáhlé opravy, které na dálnici již začaly, budou pokračovat až do října. Podle Ředitelství silnic a dálnic bude rozsah uzavírek srovnatelný s omezeními na dálnici mezi Brnem a Vyškovem, kde doprava v minulých letech během oprav kolabovala.

Dělníci se na dálnici D5 vrátili po půl roce a zahájili opravu povrchu vozovky hned na třech místech mezi Plzní a Prahou. Největší omezení zatím představují práce na patnácti kilometrech mezi Mýtem a Žebrákem. Řidiči jezdí obousměrně pouze v jednom jízdním pásu, v každém směru mají k dispozici pouze jeden jízdní pruh.

Mimo špičku bývá provoz plynulý, ve špičce je ale situace horší. „Práce na D5 jsou opravdu rozsáhlé. Lze je přirovnat ke stavu, který loni panoval na D1 mezi Brnem a Vyškovem,“ upozornil mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Připomněl tak situaci, kdy se na D1 pravidelně tvořily kolony a často hrozil i kolaps dopravy.

Dálnice D5 vede z Prahy přes Plzeň na německé hranice, kde navazuje dálnice A6. Jezdí se po ní do Mnichova, Švýcarska či k moři do Itálie a Francie. O prázdninách přitom omezení nezmizí. Práce naplánovali silničáři až do října.