Až na vrchol Lysé. Právě tam se vydali pacienti s roztroušenou sklerózou

Na vrchol Lysé hory se podívali lidé s roztroušenou sklerózou. Část z nich osmi a půl kilometrovou vzdálenost zdolala na vozíku, někteří dokonce pěšky. Akci připravila ostravská organizace Roska.

O osoby s tímto závažným onemocněním se stará už více než čtvrt století. Speciální bezbariérový autobus, který Roska pomáhala vypravit, odjel z parkoviště u Vysoké školy báňské v Ostravě krátce po osmé ráno.

Někteří se už cestou rozhodli, že polovinu trasy raději vyjedou autobusem. Část však byla přesvědčená, že více než osm kilometrů dlouhou cestu pokoří. První z účastníků se na vrchol dostal již o čtyři hodiny později. Například vozíček paní Šťastné ale na Lysou nedojel. Baterie se vybila dva kilometry před cílem. Motor pak vlastními silami musel zastoupit její syn.

Lidé s roztroušenou sklerózou se vydali na Lysou

Paní Bohdana se absolvovat celou trasu neodvážila. Na vrchol zamířila z poloviční vzdálenosti. „Jsem spokojená sama se sebou. Chválím vozíček, že dojel,“ uvedla s tím, že se obávala, že by kvůli technickým komplikacím mohla skončit kus pod cílem.

Dodala, že zatímco je jízda na vozíku po rovné cestě poměrně pohodlná, pokud jsou na trase kamínky, je zážitek zcela opačný. „Je to náročné,“ sdělila.

Také předsedkyně organizace Roska Ostrava Naďa Nováková, která na vrchol vyšla pěšky, podotkla, že „krizi“ měla dva kilometry před vrcholem. „To už pak člověk počítal každý metr,“ dodala.

Lékaři, kteří své pacienty při cestě na Lysou horu doprovázeli, hodnotí podobnou fyzickou aktivitu kladně. „Budou z toho dva tři dny unavenější, ale já si myslím, že ten pocit, že to dokázali, jim pomůže v dalším souboji s jejich nemocí,“ doplnil neurolog Pavel Hradílek z Fakultní nemocnice Ostrava.

Na Lysou horu se letos vydaly tři desítky osob s diagnózou roztroušené sklerózy. Po závěrečné vrcholové fotografii se všichni shodli na tom, že se příští rok sejdou ve stejnou dobu na stejném místě.