Tisíce litrů vody vyplavily olomoucký panelák zvaný „vodojem“

Voda se valila po schodech, lidé jsou bez proudu

Několik tisíc litrů vody vytopilo 13patrový panelák na okraji sídliště v Olomouci. Horní část domu totiž slouží jako zásobník pitné vody pro přilehlé sídliště i fakultní nemocnici. Voda unikla při opravě ventilu vodojemu a poškodila elektroinstalaci, všech 60 bytů v domě je tak od pondělí bez proudu a nejezdí ani výtah. Olomoucká radnice proto nabídla nájemníkům náhradní ubytování v Hotelovém domě.

Mluvčí společnosti Moravská vodárenská Markéta Bártová uvedla, že z potrubí v horní části 62 metrů vysokého panelového domu, kde jsou nádrže vodojemu, unikly zhruba tři až čtyři metry krychlové vody. „Stalo se tak při výměně šoupátek,“ uvedla Bártová. Voda poté v horních pěti patrech pronikla do dvou desítek bytů a vyřadila z provozu elektroinstalaci. Bez elektrického proudu zůstalo všech 60 domácností.

Ve výškovém domě od pondělí nejezdí výtahy a na jeho chodbách bylo instalováno provizorní osvětlení. „Na místě jsou elektrikáři, kteří postupně odstraňují závady. Máme tam i naše pracovníky, kteří obyvatelům domu pomáhají s úklidem,“ řekla Bártová, podle níž by dnes měla být zahájena revize elektrických rozvodů. Dodávka elektrického proudu by v domě mohla být obnovena ve středu. „Je to nicméně optimistická varianta. Záleží na výsledku revize,“ dodala Bártová. Majitelé vodou zasažených bytů zatím škody nenahlásili.

Netypický panelový dům s vodojemem v horní části byl postaven v roce 1973 a stal se dominantou lidnatého sídliště Nová Ulice. Vodojem, který tvoří dvě komory o celkovém objemu 1000 metrů krychlových, zabírá čtyři horní podlaží domu.