Palácové zahrady pod Hradem čekají velké opravy – návštěvníků se nedotknou

Národní památkový ústav (NPÚ) plánuje rozsáhlé opravy palácových zahrad pod Pražským hradem. Zahrady, které spojují Malou Stranu s Hradem, by ale měly zůstat pro návštěvníky přístupné. Podle ústavu je komplex zahrad ze stavebního hlediska v havarijním stavu. Mohou za to špatné technologie 90. let i dávné chyby instituce. Opravy všech pěti zahrad by měly trvat pět let a stát by měly asi 45 milionů.

„Stav zahrad je z velké části poměrně tristní, nicméně statické poruchy, které by ohrožovaly životy zaměstnanců nebo návštěvníků, zde v žádném případě nehrozí,“ uvedla ředitelka ústavu Naďa Goryczková. Na vině je především vlhkost, která vzlíná podél stěn.

Podle Goryczkové se při opravách v 90. letech použily technologie a materiály tehdy doporučované, ale ne plně ověřené. „Praxe ukázala, že nebyly zcela vhodné. Druhý důvod souvisí s uzavřením nevýhodného pronájmu zahrad firmě, která je v rozporu se smlouvou neudržovala,“ řekla.

Zdivo poškodila vlhkost (zdroj: ČT24)

Konstrukce zahrad jsou navíc podle památkářů velmi namáhány výraznými výkyvy teplot danými rozložením na jižním svahu. Především omítky a koruny zdiva vyžadují soustavnou intenzivní údržbu a každá dvě desetiletí komplexní obnovu.

V první etapě by měly přijít na řadu zahrady Ledeburská, Malá Pálffyovská a parter Velké Pálffyovské, pro jejichž obnovu má ústav už územní souhlas.