Na Strakonicku se protrhla hráz rybníku, Tchořovice vyhlásily nejvyšší povodňový stupeň

Nedaleko Tchořovic na Strakonicku se ráno protrhla hráz rybníku Smyslov. Voda se rozlila do okolních luk a polí, zasáhla ale také dva obytné domy, kde museli být lidé evakuováni. Vodu pak zachytila soustava rybníků, stále ale hrozí, že by mohla uniknout dále a zaplavit i město Blatná, varuje zastupitel Tchořovic Jan Křivanec.

„Voda se postupně vsakuje, ale stále není vyloučeno, že by se mohla šířit dál. Okolní rybníky se následkem protrhnutí hráze přeplnily,“ dodal.

Obec proto vyhlásila nejvyšší třetí stupeň povodňové aktivity a na místo vyrazili i profesionální hasiči. „Ale žádné čerpání vody nebo jiné podobné zásahy jsme neprováděli. Velitel vzhledem k situaci ponechal na místě jen dobrovolné hasiče,“ dodala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Zhruba deset kilometrů od Tchořovic leží Metly – jeden ze symbolů ničivých povodní v roce 2002. Tehdy tam voda z protrženého rybníka zničila střed vsi, povodně způsobily škodu přibližně za 100 milionů korun. „Lidé ten rok 2002 mají samozřejmě stále v paměti, a když nastane taková situace, vzbudí to v nich obavy,“ dodal Křivanec.