Po měsících nejistoty přichází stabilita. Suchý na Blanensku má zastupitelstvo a nového starostu

Až napotřetí se podařilo obyvatelům Suchého na Blanensku zvolit místní zastupitelstvo. Po jeho ustavujícím zasedání má obec i nového starostu, Jakuba Hlubinku z vítězného sdružení SNK Suchý. Sedmičlenné zastupitelstvo ho zvolilo jednohlasně.

Obyvatelé Suchého na Blanensku byli v krátké době u volebních uren už třikrát. Půl roku po řádných volbách v roce 2014 odstoupili kvůli neshodám se starostou Pavlem Žilkou tři zastupitelé a původně sedmičlenné zastupitelstvo přestalo být usnášeníschopné. Loni v září se proto konaly první mimořádné volby, po kterých se ale vítězové nedokázali domluvit, kdo obec povede, a většina z nich rezignovala. Současné zastupitelstvo zvolili v Suchém letos 16. dubna.

Obec nemohla investovat ani žádat o dotace

Kvůli už dvěma neúspěšným volbám byla obec Suché na Blanensku několik měsíců v rozpočtovém provizoriu. Nemohla investovat ani žádat o dotace. Místní trápí nedokončené opravy tamní sokolovny, hřiště nebo špatný stav silnic. „Dlouhodobější prioritou je pro nové vedení obce, aby obec měla nové stavební parcely pro mladé a mohla se rozrůstat,“ říká nový starosta Suchého Jakub Hlubinka (SNK Suchý).

Starosta Suchého Jakub Hlubinka chce do obce přilákat mladé lidi
Zdroj: ČT24

Mimořádné volby se v dubnu konaly také v Dasnicích na Sokolovsku, v Ovesné Lhotě, v obcích Županovice na Jindřichohradecku a Radostín na Havlíčkobrodsku. Celkem se o místa 29 zastupitelů v pěti obcích ucházelo 46 kandidátů.