Praha 3 chce odstraňovat graffiti i ze soukromých domů

Městská policie v Praze už letos zadržela skoro tolik sprejerů jako za celý loňský rok (zdroj: ČT24)

Radnice Prahy 3 vnímá graffiti a podobné nápisy jako velký problém. Do odstraňování se nedávno ručně pustila i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Tehdy šlo o nenávistné nápisy, které se objevily koncem dubna v centru Prahy na podnicích hlásících se k projektu Hate Free. Praha 3 ale plánuje graffiti odstraňovat, ať zní nápis jakkoli, chtějí spolupracovat i s majiteli soukromých objektů.

Městská část Praha 3 se rozhodla sprejery odrazovat tím, že jejich díla bude okamžitě odstraňovat, výjimkou nemají být ani soukromé fasády. „Peníze budeme mít podle toho, jak bude potřeba. Budeme je odstraňovat, ať ten nápis zní jakkoliv,“ uvedla starostka městské části Vladislava Hujová (TOP 09).

Nezbytné ale budou souhlasy majitelů jednotlivých domů. Úředníci městské části tak mají lidem rozesílat návrhy smluv. Začít by s tím měli v červnu.

Vysoký počet chycených sprejerů

Sprejeři přitom v letošním roce velmi často končili zadržení policií. Jenom za první čtyři měsíce roku městská policie chytila v hlavním městě při činu už skoro tolik sprejerů jako za celý loňský rok. Přesně jich bylo 53. Kromě graffiti šlo často právě o nápisy, které mají za cíl urážet a zastrašovat.

Na konci dubna se dostal do pozornosti případ několika míst spojených s kampaní Hate Free, kde se objevily i hrozby smrtí. V Praze je hanlivých nápisů včetně nacistických symbolů ale mnohem víc, většinou stranou zájmu politiků i médií.

„Strážník na místě neposuzuje závažnost této trestné činnosti. To je vždy na posouzení státní policie,“ podotýká mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová. Mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan řekl, že takové jednání vždy prioritně vnímají jako poškození cizí věci sprejerstvím. „Nemůžeme ho automaticky paušálně vnímat jako trestný čin proti lidskosti. I přesto, že tam je například vyobrazen hákový kříž,“ dodal Hulan.

Dílo musí vždy posoudit znalec. Sazba za čin proti lidskosti je oproti běžnému grafitti dvojnásobná, a hrozí tak až dva roky vězení.