Gočárovy mlýny v Pardubicích by mohly hledat nájemníky k bydlení

Gočárovy mlýny převzal nový majitel, chce tady skloubit více funkcí (zdroj: ČT24)

Budovy Automatických mlýnů v Pardubicích by nový majitel rád proměnil v polyfunkční areál, který by zčásti zpřístupnil veřejnosti. Část prostorů by ale mohla také posloužit k trvalému ubytování. Areál se začal budovat před více než sto lety.

„Nyní hledáme nejlepší koncept a bereme si na bedra nelehký úkol postavit se ke kulturnímu dědictví s pokorou, čestně a vizionářsky s výhledem na dalších minimálně sto let,“ řekl architekt Lukáš Smetana, který se svojí ženou Marianou areál nedávno koupil. Chce oslovit další kolegy a ateliéry, aby mu s projektem pomohly. Podle Smetany by ještě letos měl vzniknout plán, který určí postup proměny mlýnů, které projektoval Josef Gočár.

„Jsem s manželkou v tuto chvíli přesvědčený, že to nesmí být monofunkční areál. Musíme tady skloubit hrozně moc funkcí, aby areál byl životaschopný za jakýchkoliv situací,“ zmínil Smetana.

Dvě třetiny historické části mlýnů by mohly sloužit jako polytechnické dílny pro základní školy, které město plánuje zřizovat. Na kulturní a vzdělávací projekty je možné čerpat evropské dotace, podotkl Smetana.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o národní kulturní památku, je možné uvažovat o zdrojích evropských, což je obrovská pomoc, která v minulosti pomohla zachránit řadu rozsáhlých objektů,“ zmínil i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Smetanu zároveň začínají oslovat skupiny, které v minulosti usilovaly o to, aby objekt koupilo město a neskončil v rukou spekulantů. „Chceme představit do větší podrobnosti náš názor vytvořit z areálu postupně se rozvíjející kulturfabrik,“ uvedl člen pracovní skupiny Mlýny František R. Václavík.

Vlastník nabízel odprodej městu

„Mlýny jsou v poměrně dobrém stavu, stabilní a trvanlivé konstrukce. Samozřejmě problémy tu jsou, třeba poškozený cihelný plášť v horních partiích. Ale to jsou poměrně snadno a standardně odstranitelné nedostatky,“ řekl stavební historik Bohdan Šeda.

Automatické mlýny
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Areál je opuštěný zhruba dva a půl roku. Rakouská společnost GoodMills nabídla mlýny městu, zastupitelé koupi ale opakovaně odmítli. Realitní kancelář je později nabízela za 25 milionů korun.

Josef Gočár mlýny navrhl pro bratry Egona a Karla Winternitze. Stavěly se v letech 1909 až 1911. Ve 20. letech k nim přibylo nové silo, se starší částí ho pojí přemostění. Některé části objektů zdobí atika připomínající hradní cimbuří. V 60. letech minulého století levé nábřežní křídlo prodloužila čtyřpatrová přístavba.