Záchranáři ošetřili při pražském maratonu 93 běžců

Prahou proběhl rekordní počet závodníků; dvaadvacátého ročníku mezinárodního maratonu se účastnilo přes deset tisíc lidí, ve velkém se zapojily i charitativní organizace. Záchranáři ošetřili 93 běžců, z toho jednadvacet odvezli do nemocnic.

Maraton odstartoval v 09:00 ze Staroměstského náměstí a končil v 16:00, Zúčastnilo se ho 10 600 závodníků. Vítězem závodu se stal keňský běžec Lawrence Cherono, mezi ženami Keňanka Lucy Karimiová. Kvůli závodu byla omezena doprava v několika částech Prahy. Některé tramvajové a autobusové linky jezdily po objízdných trasách. Problémy ale nenastaly.

Policisté a strážníci stáli přímo na trati, podél ní a v blízkosti běžeckého zázemí, bezpečnost hlídalo přes dvě stě lidí.

Zhoršené podmínky: Teplo a protivítr

Záchranná služba měla na trase závodu osm posádek rychlé zdravotnické pomoci, dva týmy s lékařem a na Staroměstském náměstí už tradičně kamion Golem, který využívá v případě komplikovanějších zásahů. První pomoc poskytovali záchranáři i ve dvou stanech na Václavském náměstí a na Ovocném trhu, uvedla mluvčí a připomněla, že záchranná služba zajišťuje asistenci u maratonu už od roku 1989.

Nejčastější byly úrazy končetin, svalové křeče, kolapsy nebo vyčerpání, řekla mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová. Policisté v průběhu závodu žádné komplikace nezaznamenali. Běžci podle mluvčí neměli ideální podmínky, bylo teplo a foukal silný protivítr.

Do maratonu se zapojilo i rekordní počet charitativních organizací (více než čtyřicet); novinkou byl běh s názvem Uteč předsudkům, který měl upozornit na problematiku zaměstnávání bývalých vězňů. Do štafety se zapojili trestanci z Kuřimi, Světlé nad Sázavou i vězeňská služba ze Singapuru.