Areál zkrachovalé Perly nahradí do čtyř let moderní čtvrť. Ústí nad Orlicí už vyřizuje dotace

Nevzhledný areál zkrachovalé textilky Perla by mohly do roku 2020 nahradit nové školy, rozvojová střediska, bydlení nebo obchody. Počítá s tím radnice v Ústí nad Orlicí. Na projekt za 400 milionů korun teď město začíná vyřizovat dotace. Zda je získá, bude jasné na jaře příštího roku.

Čtyřhektarový prostor v místě bývalé textilky Perla chce začít město nejprve sanovat, potom se zde začne i stavět. Pokud vše vyjde podle plánu, mohla by v centru Ústí nad Orlicí vzniknout zcela nová moderní čtvrť do roku 2020.

V areálu by měla zůstat původní administrativní budova včetně komínu. Zachová se i bývalá kotelna a strojovna. Zbytek areálu se změní k nepoznání. Vzniknou v něm nové ulice a bytové domy. 

Projekt za 400 milionů by město samo nezvládlo. Vloží se do něj proto i soukromí investoři a také Pardubický kraj. V areálu chce postavit umělecko-průmyslovou školu. „Prostor industriální zóny je nádherný a pro ateliéry ideální,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Místo by zde měl najít také Domov dětí a mládeže Duha.

Místo bývalé textilky bude škola, byty nebo obchody (zdroj: ČT24)

Většinu prostor ale bude město pronajímat místním podnikatelům. Chce se především vyhnout tomu, aby v centru vyrostla nevzhledná střediska obchodních řetězců.

Na revitalizaci areálu bývalé textilky byla vypsaná architektonická soutěž Perla 2020, do které se zapojilo 24 ateliérů. Soutěž vyhrála společnost MS plan Praha.

Začátky textilní výroby v Perle sahají do osmdesátých let 19. století, kdy Jan Hernych založil malou firmu a rozběhl prvních šest ručních stavů. Výroba se rychle rozrůstala. V sedmdesátých letech 20. století už podnik zahrnoval 15 závodů s více než šesti tisíci zaměstnanci.

Většina z místních v továrně pracovala, někteří i celý svůj život. V dobách své největší slávy vyvážela Perla do celého světa. Její barevné damašky znali i bohatí šejkové.

Kolem roku 2006 ale přišly první ekonomické problémy a firma zkrachovala. Výroba skončila v roce 2009. Největší místní zaměstnavatel postupně propustil tisíce lidí. Areál zkrachovalé Perly pak koupilo město za třicet milionů korun.

Budova bývalé textilky Perla v Ústí nad Orlicí
Zdroj: Turek Tomáš/ČTK/Euro