Putinovi Noční vlci projedou v sobotu Václavským náměstím

V sobotu má Prahou projet dvouhodinová motorkářská jízda, kterou pro ruské Noční vlky pořádá spolek Red Eyed Ceüe. Projedou i Václavským náměstím a podle facebookových stránek Red Eyed Ceü mají v plánu i pietní akci na Olšanech.

Organizovanou projížďku Prahou spolku Red Eyed Crüe úřady povolily. Podle magistrátu se projížďka uskuteční mezi 13. a 18. hodinou, trasa povede z Brněnské po magistrále na Václavské náměstí, odkud motorkáři odjedou na náměstí Míru. Poté zamíří na Olšanské hřbitovy. Zastavit se také chtějí u Vítkova.

Na akci je podle magistrátu zajištěna asistence policie. „Rychlost kolony motocyklů nepřesáhne nejvyšší povolenou rychlost v jednotlivých úsecích, pro jízdu kolony bude využíván pouze jeden jízdní pruh. Omezení provozu MHD nepřesáhne v jednotlivých místech dvě minuty,“ dodalo tiskové oddělení magistrátu.

Noční vlci se před několika dny vydali na svou spanilou jízdu z Moskvy do Berlína. Polsko jim přes své území nedovolilo přejet, blokovanému vstupu do Schengenu se ale vyhnuli tím, že v úterý přeletěli do Bratislavy.

Ve stejný den večer uctili na brněnském ústředním hřbitově rudoarmějce, kteří v roce 1945 osvobodili Československo. Piety se zúčastnil i hejtman Michal Hašek (ČSSD), který za to sklidil ostrou kritiku. Na svém facebookovém profilu zveřejnil společnou fotografii s nacionalistickou formací, která bývá dávána do souvislosti s ruskou krajní pravicí. 

Michal Hašek se setkal s ruskými Nočními vlky
Zdroj: Michal Hašek/Facebook

Z Brna se motorkáři vrátili do Bratislavy a zamířili k památníku Slavín, jehož součástí je také vojenský hřbitov s hroby 6845 vojáků Rudé armády. Vítalo je tam několik desítek lidí včetně ruského velvyslance.

Ve čtvrtek mají být motorkáři v Banské Bystrici. V pátek se přesouvají do Rakouska a z Vídně mají v sobotu přijet do Prahy, zastaví se i v Děčíně. Doprovází je také čeští a slovenští motorkáři. V neděli pak mají dorazit do Berlína, který je poslední etapou jejich cesty.

Evropská cesta Nočních vlků
Zdroj: ČT24

Noční vlci tvoří spolek blízký ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Průjezdem Evropou chtějí oslavit konec druhé světové války. Jejich členové jsou kritizováni za nacionalismus, jejich hlavní představitel Alexandr Zaldostanov byl po ruském zabrání ukrajinského Krymu zařazen na sankční listinu Evropské unie.