Brněnské Grand Prix opět chybí peníze. Nyní postrádá milionovou dotaci

Pořadatelé Grand Prix opět řeší finanční potíže. Spolku, který letošní cenu zaštiťuje, totiž chybí třicet milionů korun. Nyní je žádá po ministerstvu školství, které údajně peníze přislíbilo už loni. To ale tvrdí, že k žádné obdobné dohodě nedošlo. Zda zmíněné peníze budou při pořádání závodu chybět, zatím nikdo nekomentoval.

„Byly přislíbeny už v roce 2014. Pak se stalo, že je dostal kraj, pak je vrátil, pak byly poukázány spolku. V prosinci, když se dotahovaly záležitosti do konce, tak se předání zadrhlo a nepodařilo se finanční prostředky v roce 2015 poslat,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál (ANO). Na peníze čeká spolek reprezentovaný Brnem a Jihomoravským krajem, který nově pořádá Velkou cenu silničních motocyklů.

Přesun dotace
Zdroj: ČT24

Spolek počítá na letošní ročník s 90 miliony – 30 z roku 2014, a dalšími 60, které slíbilo ministerstvo letos v lednu při podpisu promotérské smlouvy. Třicetimilionovou dotaci přislíbila vláda před dvěma lety v momentě, kdy dosavadní pořadatel – Automotodrom Brno – uvedl, že už nemá peníze na pořádání dalších závodů, a ty tak v Brně skončí. Po závodech před dvěma lety byl ve ztrátě 60 milionů. Ve stejný rok v prosinci vláda oznámila, že poskytne slíbenou dotaci, pokud Jihomoravský kraj převezme odpovědnost. Ten založil zmíněný spolek.

Prvních třicet milionů ministerstvo školství poslalo v dubnu a tvrdí, že dál pošle jen dalších 30. „Na základě podkladu, který spolek předložil, se ministerstvo rozhodlo poskytnout vyrovnávací platbu pro rok 2016 ve výši do 60 milionů, nikoliv 90,“ uvedla mluvčí MŠMT Jarmila Balážová.

Přesun dotace
Zdroj: ČT24
Přesun dotace
Zdroj: ČT24

Na dotaz, zda se spolek s ministerstvem špatně nepochopily, odvětil primátor, že nikoli. „Existují zápisy. Těch jednání byla od července celá řada,“ dodal. Zápisy z jednání nebo dopisy má k dispozici i Česká televize. Minimálně ve třech z nich se píše, že peníze mělo ministerstvo poslat už loni. „Není pravda, že by toto z dokumentů vyplývalo, že by byla taková dohoda, toto odmítáme,“ doplnila Balážová z MŠMT.

Jestli chybějící peníze ovlivní letošní závod, nechce zatím nikdo komentovat. Měl by to ale prý být zatím jediný zádrhel v přípravách. S prodejem vstupenek je na tom spolek podobně jako automotodrom loni touto dobou. Lístky do kempů nebo na tribuny přitom ještě nezačal prodávat.