Majitel nabídl tanvaldský dům hrůzy městu, chce za něj 9 milionů

Události v regionech: Tanvald by za dům hrůzy musel dát devět milionů (zdroj: ČT24)

Tanvaldská radnice dostala nabídku na prodej domu, do kterého podle města majitel sestěhoval problematické a sociálně slabé nájemníky z celého Česka. Město má o budovu zájem. Nabídnutou cenu však odmítá. Společnost Rial chce za vybydlený dům na okraji města devět milionů korun.

Kdysi výstavný, ale dnes již omšelý dům s vysklenými okny a okopanými zdmi, který stojí u tanvaldského autobusového nádraží, má přezdívku „dům hrůzy“. V devatenácti bytech žije několik desítek lidí. ČT řekli, že měsíčně platí přes osm tisíc korun.

Radnice by ráda s budovou obývanou problémovými nájemníky, které majitel sestěhoval z různých míst z celé republiky, něco udělala. Nyní k tomu dostala příležitost. Za prodej domu však chce společnost Rial, které zatím patří, devět milionů korun. Podle současného majitele cena odpovídá tomu, že jde o lokalitu, která je pro město strategická a lukrativní.

Starosta Vladimír Vyhnálek však takovou cenu odmítá. Očekával by řádově nižší požadavek. „Společnost Rial nemovitost vydražila v roce 2002 za 350 tisíc korun. A to byl objekt, který byl v úplně jiném stavu,“ poukázal. Realitní makléř, kterého oslovila ČT, potom odhadl tržní cenu domu zhruba na dva miliony.

Jednatel Rialu Zdeněk Pýcha však reagoval vzkazem, že na prodeji netrvá. „Pokud nemáte o koupi uvedené nemovitosti zájem, upozorňujeme vás, že v rámci našeho silného sociálního cítění budeme i nadále podporovat sociálně slabé spoluobčany tím, že jim budeme pronajímat byty za velmi levné nájemné,“ uvedl.

Situace u tanvaldského autobusového nádraží se tak nejspíše nezmění. Radnice nemůže na navrhovanou cenu přistoupit, i kdyby chtěla, může nabídnout pouze cenu, která nepřekročí odhad znalce. Pokud by dům přesto získala, pravděpodobně by jej nechala zbořit.