Plzeň vyhodila strážníky z radnice, raději zaplatí bezpečnostní agenturu

Události v regionech: Město přidalo strážníkům, potom objednalo agenturu (zdroj: ČT24)

Ačkoli Plzeň letos navýšila rozpočet městské policie a nabrala nové strážníky, rozhodla se nyní nahradit je při ostraze radnice bezpečnostní agenturou. Její výkonnou ředitelkou je členka městského zastupitelstva. Podle magistrátu je soukromá ochranka levnější.

Plzeňskou radnici nově střeží bezpečnostní agentura, jejíž výkonnou ředitelkou je zastupitelka za KSČM. Vedení města však odmítá, že by to mělo jakoukoli souvislost. „Město oslovilo pět bezpečnostních agentur a vyzvalo je, aby podaly nabídku. Zareagovala jedna bezpečnostní agentura,“ upozornila mluvčí magistrátu Eva Barborková. 

Levnější služby? Plzeň přitom strážníkům přidala

Opozice se ostatně pozastavila spíš nad samotným faktem, že se město obrátilo na agenturu, když dlouhá léta střežili budovu strážníci. Zastupitelé poukázali na to, že město strážníky stále platí, a navíc jim letos navýšilo rozpočet. „Myslím si, že ten rozpočet je tak velký, že by (městská policie) hlídaní radnice bez problémů zvládla,“ uvedl opoziční zastupitel Michal Vozobule (TOP 09). Ostatně městská policie hlídá radnice všech dvanácti ostatních krajských měst.

Městská policie Plzeň
Zdroj: ČT24

Vedení města hájí svůj krok tím, že i tak jsou služby bezpečnostní agentury výhodnější. „Po zhodnocení všech argumentů nám vyšlo, že vychází levněji zaměstnanec bezpečnostní agentury,“ přiblížila mluvčí Barborková. Hlídač z agentury vychází podle města o sto korun na hodinu levněji než strážník.

Expert upozorňuje na rizika

Podle bezpečnostního experta Petra Kupky z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity jdou ale ruku v ruce s levnějšími službami i problémy. Neexistují totiž zákony, které by se bezpečnostním agenturám věnovaly a jejich činnost regulovaly. „S nákupem jejich služeb si kupujete i řadu rizik, počínaje tím, že není jasné, jak jsou zaměstnanci soukromých bezpečnostních služeb školeni, a konče tím, že jednotliví zaměstnanci mohou překračovat své pravomoci,“ upozornil.

Městská policie ovšem v Plzni zůstává. Když už nestřeží radnici, měli by být její příslušníci více vidět v ulicích. Hlídat nadále bude i okolí radnice a také magistrátní parkoviště. Když bude potřeba, mohou strážníci přispěchat i dovnitř. „Uvnitř budovy by posléze mělo být tlačítko spojené s městskou policií,“ uzavřela její mluvčí Jana Pužmanová. Imperativ, že strážníci patří do ulic, navíc přiměl město k tomu, aby angažovalo bezpečnostní agentury i k ostraze stadionů – zimního i fotbalového.