Pražský magistrát se připojí k hate free kampani. Podle ODS je to populismus

Pražský magistrát se navzdory rozhodnutí zastupitelstva připojí ke kampani hate free, která vyzývá k toleranci k menšinám či uprchlíkům. V úterý o tom rozhodli radní. V zastupitelstvu přitom podobný návrh minulý týden o dva hlasy neprošel. Zastupitelé pouze přijali v reakci na útoky na pražské kavárny obecné usnesení odsuzující násilí. O konkrétní formě zapojení magistrátu do kampaně bude primátorka Adriana Krnáčová (ANO) teprve jednat.

„Projekt HateFree si neklade žádné kontroverzní cíle, nesnaží se stavět za určitou skupinu, ale vytváří dialog, a díky tomu se o problémech hovoří. Jde o myšlenku nevystupovat agresivně proti lidem jen kvůli jejich náboženskému vyznání nebo barvě pleti,“ uvedla primátorka. Podle ní jde o gesto odsouzení jakýchkoliv projevů agrese.

Kroky primátorky ale kritizuje ODS, podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka jde o populistický krok a Krnáčová jedná v rozporu s rozhodnutím zastupitelstva. „Útoky na pražské kavárny a malování hákových křížů jsem nekompromisně odsoudil. Ale nestandardní kroky paní primátorky nemohu schvalovat. Znovu a opakovaně ukazuje, že jsou jí demokratická pravidla cizí,“ dodal Humplík.

Pro připojení pražského magistrátu ke kampani chyběly ve čtvrtek hlasy dvou zastupitelů. Záměrem návrhu bylo vyjádřit podporu kavárnám, obchodům a dalším místům, která o víkendu napadli sprejeři a pomalovali hesly a nacistickými symboly. Vandalové si místa vybrali zřejmě právě pro postoj majitelů podniků, kteří propagují heslo hate free (bez nenávisti), tedy toleranci k menšinám či uprchlíkům.

Iniciativa HateFree Culture vládní Agentury pro sociální začleňování funguje už tři roky a podporuje ji EU i Norské fondy. Jejím cílem je reagovat na nenávistné projevy na internetu i v běžném životě. Symbolem hate free je růžová samolepka s bílým písmem, kterou si podniky zapojené do kampaně lepí na dveře či výlohy.