Bývalý brněnský radní Tomáš Kratochvíl půjde před soud. Státní zástupce ho obžaloval z krácení daně

Městské státní zastupitelství v Brně podalo obžalobu na bývalého radního Brna a současného zastupitele Tomáše Kratochvíla. Viní ho z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Kratochvíl měl podle policejního vyšetřování vystavovat fiktivní faktury své nábytkářské firmy Toka a zkrátit tak daň o 1,6 milionu korun. O tom, že policie Kratochvíla obvinila informoval deník Mladá fronta Dnes.

Tomáši Kratochvílovi hrozí až osmileté vězení za to, že zanášel do účetnictví fiktivní faktury za pronájem reklamního prostoru a  uměle si tak snižoval základ daně. Podle vyšetřovatelů uzavíral smlouvy s firmou Pavlík a partner brněnského automobilového závodníka Michala Pavlíka. Reklamu pak měla zajišťovat firma Prototype Team Ltd. se sídlem na Britských Panenských ostrovech. To se ale podle policie nestalo.

Kratochvíl tvrdí, že byl podveden

Politik ale tvrdí, že byl podveden. „Objednali jsme si reklamu, protože jsme se rozšiřovali do zahraničí. Řádně jsme zaplatili a považovali věc za vyřízenou. Doložili nám podklady a materiály, takže jsme neměli pochybnosti, že bychom se reklamy nedočkali,“ brání se Tomáš Kratochvíl. Když ho finanční úřad upozornil na nesrovnalosti ve firmě, se kterou kvůli reklamě uzavřel smlouvu, ihned vše řešil. „Doplatili jsme jak daň, tak vyměřené penále. Je to několik let stará věc a považoval jsem ji za uzavřenou,“ řekl Kratochvíl.

Obžaloba přišla ve chvíli koaličních vyjednávání

Obžaloba na Tomáše Kratochvíla přišla ve chvíli koaličních vyjednávání na brněnském magistrátu. Strany jednají hlavně o možné šestikoalici. Včera večer se shodli na zásadních bodech případné spolupráce. S Kratochvílem, kterého ANO loni vyloučilo ze svých řad, si spolupráci neumí představit. Pokud by ale ze zastupitelstva odstoupil, hnutí ANO by získalo jednoho zastupitele navíc. „Měli bychom v našem bloku většinu, 28 hlasů, ale i tak budeme hledat další partnery,“ dodal  primátor města Brna Petr Vokřál (ANO).

„Abych odešel ze zastupitelstva, musel bych dostat nepodmíněný trest. Asi si to někdo hodně přeje, ale já s tím nepočítám. Věřím, že žijeme v právním státě a máme nezávislý soud,“ řekl Tomáš Kratochvíl. Soud nařídil jednání na 25. května.

Kratochvíl byl až do loňského podzimu radním za ANO a měl na starosti správu městských firem. Hnutí jej ale vyloučilo s odůvodněním, že není spokojené s jeho prací a že dává přednost vlastním zájmům před zájmy hnutí. Kvůli Kratochvílovi poprvé hrozil rozpad koalice. I když ho strany zažehnaly, rozpadla se v dubnu kvůli sporům ANO a KDU-ČSL.