Betonový bulvár v centru Hradce Králové se rozpadá. Město na něj nemá peníze

Měl být chloubou socialistického urbanismu, teď po čtyřiceti letech se ale rozpadá. V Hradci Králové museli kvůli bezpečnosti uzavřít část největšího městského bulváru Benešovu třídu. Je totiž v havarijním stavu. Jenže stovky milionů na nutné opravy zatím město nemá.

Bydlet v roce 1980 na někdejší Marxově třídě znamenalo mít v Hradci Králové dobrou adresu. Teď to chce spíš hodně odvahy. Sypou se tam stěny, lávky rezavějí a schodiště rozpadají.

„Ocelová konstrukce, do které mohutně zatéká, podléhá rozsáhlé korozi, takže hrozí odpadnutí podhledů,“ popsal situaci Petr Macák z Technických služeb Hradce Králové.

Jediné řešení: Obehnat plotem a zavřít

Je to jako hasit požár kapátkem. Ulice chátrá rychleji, než ji technici stačí opravovat a nebezpečných je už sedmdesát procent konstrukcí. „Všechno, co je v plánu této lokality označené červeně, je v havarijním stavu. To nejsme v tuhle chvíli schopní vyřešit jinak, než že to zavřeme,“ sdělil Petr Macák.

Bulvár v centru Hradce Králové měl být chloubou města (zdroj: ČT24)

I když v této lokalitě žije zhruba deset tisíc lidí, kdysi rušná obchodní třída skomírá. Domů chodí oklikou a do obchodu raději vůbec.  „Zavřeli všechny vchody a tak jsme na tom špatně,“ uvedla prodavačka jednoho z obchodů Libuše Voborníková.

Vedení města sice v roce 2015 asi pětinu ulice za dvě stě milionů opravilo, na víc však nezbyly peníze. A dotační program, ze kterého mohlo město na rekonstrukci čerpat příspěvky, skončil. Kličkovat mezi uzavírkami tu tak místní budou muset zřejmě ještě roky.