Střelba v Sudoměřicích na Hodonínsku. Střelce policie zadržela

Policisté v Sudoměřicích na Hodonínsku zadrželi muže, který střílel v obytné zóně. Jednalo se o obyvatele obce, který střílel před svým domem. Než muže dopadla, musela policie centrum obce uzavřít.

Kvůli střelbě policisté uzavřeli centrum obce. Děti z mateřské a základní školy nesměly vycházet. Vrtulníkem z Brna přiletěla i zásahová jednotka. Jihomoravský hejtman uklidňoval obyvatele.

„Policie mi oznámila na základě koordinační dohody, že se na území Jihomoravského kraje nachází takzvaný aktivní střelec. Chci ubezpečit veřejnost, že policie má akci pod kontrolou,“ ujišťoval hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Do Sudoměřic vyjela i záchranná služba, která však podle její mluvčí Barbory Zuchové nemusela zasahovat. „Při střelbě se nikdo nezranil a nebyl ohrožený na životě. Nemáme informace o žádných zraněných. U muže jsme zajistili krátkou střelnou zbraň,“ doplnil hodonínký policejní mluvčí Petr Zámečník.

Policisté a zásahová jednotka byli na místě do pěti minut od oznámení o střelbě (zdroj: ČT24)

Policisté muže převezli na služebnu a vyslýchají ho. Podle informací České televize šlo o místního obyvatele. Pětašedesátiletý invalidní důchodce měl před domem osmkrát vystřelit. Vyděšení obyvatelé obce volali policii. „ Spouštěčem byl zřejmě alkohol, muž hodně pil,“ řekl starosta Sudoměřic Stanislav Tomšovský (KDU-ČSL) 

Bezpečnostní opatření už v Sudoměřicích policie odvolala. Centrum obce je opět průjezdné a děti mohou vycházet ze školy. 

Zatím nejtragičtější podobná událost potkala obyvatele Uherského Brodu v úterý 24. února 2015. Krátce po poledni dostali policisté zprávu o střelbě v restauraci Družba. Po deseti minutách dorazila první hlídka, po půl hodině se střelcem začal komunikovat vyjednavač. V půl třetí odpoledne policisté vnikli do budovy, našli tam devět mrtvých těl včetně střelce. Dalším osmi lidem se podařilo z restaurace utéct.

V Sudoměřicích zasahovaly prvosledové hlídky

Právě střelba v uherskobrodské restauraci Družba změnila fungování policie. Na území Česka vzniklo 120 prvosledových hlídek, tedy speciálně vycvičených policistů, kteří mají navíc vybavení na střet s aktivním střelcem. Zasahovali i Sudoměřicích.
„Musím říct, že policie velmi profesionálně zasahoval, v podstatě během pěti minut byly tady čtyři auta zásahové, které zabezpečovaly okolí,“ chválil policisty Stanislav Tomšej (KDU–ČSL) starosta Sudoměřic

Po tragédii v Uherském Brodě prošel proměnou i zákon o zbraních. Zkrátila se doba platnosti zbrojního průkazu na pět let a nově mohou do registru držitelů zbraní nahlížet i lékaři. Větší pravomoci pro zadržení zbraně má policie.