Šumava otevírá jednu z největších atrakcí. Vypustila sovy do voliér v lomu

Oblíbené Soví voliéry v Borových Ladách zahájí v neděli čtvrtou návštěvnickou sezonu. Pracovníci Šumavského národního parku už v pátek do voliér vypustili sovy, které tam stráví léto. Areál se pro veřejnost otevře 1. května v 09:00. Vstup je zdarma.

Ve voliéře, která se nachází v menším bývalém lomu, mohou návštěvníci pozorovat téměř tři desítky ptáků. V letošní sezoně se navíc mohou těšit na několik nových přírůstků. Nově přibyl samec sovice sněžní, výr velký a tři puštíci obecní.

Šumavský sovinec pečuje o ptáky, kteří mají buď nějaký handicap, nebo pochází z odchovů. „Nový výr velký utrpěl úraz elektrickým proudem. V naší záchranné stanici v Klášterci jsme ho vyléčili, ale kvůli těžkému zranění a následné amputaci křídla se už nemůže vrátit zpět do přírody,“ řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Novinky čekají ve voliérách i samotné ptáky. Provozovatelé uvnitř vytvořili řadu dalších dutin. Vzniklo tím prostředí, které se nejvíc podobá přírodním podmínkám. Od této sezony navíc mohou návštěvníci pozorovat i komentované krmení na takzvaném krmném stolku, které se bude konat vždy v úterý odpoledne.

Sovy se nevypouští do voliéry až nyní kvůli tomu, že by jim vadila zima. Důvodem je textilní síť, která voliéru zastřešuje. Vrstva sněhu by ji totiž mohla poškodit. Nedávno se to stalo například v pražské zoo, které kvůli tomu ulétli ibisové.  

Ve výběhu pro jeleny bude pozorovatelna rysů

Soví voliéry se pomalu stávají jednou z největších atrakcí šumavského parku. Ročně objekt navštíví kolem 80 tisíc lidí. Areál patří do projektu zoologického programu NP Šumava, který mimo jiné zahrnuje například centrum pro pozorování vlka v Srní nebo centrum pro pozorování jelena u Kvildy.

Ve výběhu pro jeleny letos také připravují jednu novinku. Vznikne tam další pozorovatelna, ze které budou moct lidé sledovat i pár rysů. „Samec v současnosti žije ve stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci, samice bude přivezena ze zoo. Předpokládáme, že tento výběh zprovozníme v průběhu srpna,“ dodal Dvořák.

V šumavských voliérách už se po zimě zabydlují sovy (zdroj: ČT24)