Chytré kamery v České Lípě: Nahlásí podezřelý předmět i nepovolené parkování

Dopravu a dění v České Lípě monitoruje 23 nových bezpečnostních kamer. Ty jsou umístěné na frekventovaných křižovatkách i tam, kde nejčastěji dochází k trestným činům nebo vandalismu. Díky systému inteligentní analýzy dokážou kamery samy odhalit třeba auto, které překročilo dobu parkování, nebo podezřelé odložené zavazadlo. Česká Lípa zaplatila za nový kamerový systém asi milion korun, stejné kamery testují i strážníci v Pardubicích a přímo v České Lípě si je byli prohlédnout i strážníci z Prahy 11.

Nový systém je výraznou pomocí pro operátory městské policie, sám dokáže zaznamenat průjezdy automobilů, zjistit, že někdo stojí, kde nemá, nebo upozornit na vůz, který překročil dovolenou dobu parkování. Kamery otestoval i štáb ČT: odložený koš na volném prostranství se už po pár vteřinách objeví na monitoru operátora jako opuštěný předmět.

Nové kamery dokážou ukázat i detaily, které dřív vidět nebyly. Starostka Romana Žatecká připomněla incident z loňského jara, kdy se u pítka v Masné ulici umýval nahý muž. Lidé byli pobouřeni, že městská policie nezakročila. „Byla jsem se pak přesvědčit, co operátorka na kameře vidí, a ona tam vlastně nerozeznala ani to, že by tam někdo byl svlečený,“ konstatovala Žatecká. Dnes už by se podle ní nic podobného stát nemohlo.

Kamery sice mají velmi dobré rozlišení, přesto se obyvatelé nemusejí obávat, že by je v soukromí sledovaly. Při otáčení kamer totiž městská policie dokáže okna domů zabarvit - kamera pak snímá pouze dům a jeho okolí, není ale vidět do oken. Neděje se tak ovšem automaticky, ale pouze na žádost rezidenta.

Kamery mají mnohem vyšší rozlišení (zdroj: ČT24)

Modernizace systému stála zhruba milion korun a do budoucna umožňuje další rozšíření. Na systém může být napojeno až 64 kamer. Podle velitele městské policie Vladimíra Jeníka už systém obnovu nutně potřeboval, velká část kamer byla starších deseti let a kvalita zobrazení neodpovídala současným potřebám. „Sloužily 24 hodin denně, je zázrak, že vydržely tak dlouho,“ poznamenal.