Po rozpadu koalice na Praze 5 končí i polovina rady – do vedení se vrací ODS

Zastupitelé Prahy 5 odvolali ve čtvrtek polovinu rady: skončili místostarostové Lukáš Budín (SZ) a Jan Smetana (ČSSD) a také dva radní ze Strany zelených Tatiana Konrádová a Petr Hnyk. Do vedení radnice Prahy 5 se naopak po šesti letech vrátila ODS. Novým zástupcem starosty se stal občanský demokrat Lukáš Herold. Vedle Herolda zvolili zastupitelé do rady také Martina Slabého (ANO), který bude prvním místostarostou, a další tři radní. Už v pondělí se rozpadla koalice tvořená TOP 09, Stranou zelených, ČSSD a lidovci – novou koaliční smlouvu zatím žádné strany nepodepsaly.

Pro Herolda hlasovalo 28 ze 44 zastupitelů. „Já děkuji všem za důvěru. Je to šest let, co se ODS dostala z opozice. Přesvědčím vás, že jsem byl nejen hlasitým opozičním zastupitelem, ale že umím i pracovat pro Prahu 5,“ prohlásil po zvolení. 

Herold už v minulosti místostarostou byl, a to v období vlády kontroverzního starosty Milana Jančíka (tehdy ODS). Postupně se z něj však stal Jančíkův kritik a v roce 2006 proti němu neúspěšně kandidoval na starostu.

Praha 5 tak sice má usnášeníschopnou radu, avšak nemá koalici. Žádná ze stran dosud nepodepsala koaliční smlouvu.  V radě jsou teď zástupci TOP 09, ANO, ODS, lidovců a DJK. Ve čtvrtek totiž zastupitelé vedle Herolda a Slabého zvolili do rady také Petra Lachnita, Jana Trojánka (oba ANO) a Tomáše Homolu (DJK).  

Koaliční smlouvu v pondělí vypověděla TOP 09

Koalice na Praze 5 měla problémy už loni, kdy koaliční smlouvu pro změnu vypověděla Strana zelených – po několika týdnech se ale do koalice vrátila. V pondělí naopak vypověděla smlouvu TOP 09, a to kvůli sporům o hospodaření městské části, které měla se zelenými. SZ to ale odmítla – podle ní naopak TOP 09 blokovala některé kroky radnice.

Čtvrteční odvolání radních navrhl opoziční zastupitel Lukáš Herold (ODS). Ten zkritizoval fungování SZ ve vedení radnice. Vadilo mu např., že vedení radnice nediskutovalo o problémech se zastupiteli. „Nejhorší na této koalici bylo fungování pana Skalického. Jestli vy to považujete za standardní, já ne,“ řekl. Narážel na působení Jana Skalického, bývalého ředitele vodních cest, který byl část loňského roku Budínovým neoficiálním poradcem.

Odvolaná radní Konrádová vyzvala k rezignaci také radní za TOP 09 včetně starosty – pro jejich odvolání ale nehlasoval dostatek zastupitelů. „Jediný a hlavní důvod bylo dostat nepohodlnou Stranu zelených z rady a bylo třeba najít zástupné důvody. Vracíme se k pořádkům minulým, nejvíce to zasáhne veřejnost,“ kritizoval odvolaný místostarosta Budín.
Podle něj je situace na radnici po čtvrtečním hlasování ještě nestabilnější, než dříve.