Největší divadlo v Brně láká diváky z regionu. Platí jim třeba dopravu

ND Brno propagují diváci (zdroj: ČT24)

Zatímco divadlům ve Zlíně nebo Uherském Hradišti diváci z okolních obcí přibývají, v Národním divadle Brno je trend opačný. Představení navštěvují především lidé z Brna. Divadlo mimobrněnským slibuje uhrazení dopravy. Přispívá na to i krajský úřad.

Loni navštívilo tři scény Národního divadla v Brně téměř čtvrt milionu diváků, šedesát procent jich bylo „domácích“. Divadlo se proto k návštěvě snaží motivovat i lidi ze vzdálenějších obcí regionu. Například slibuje, že jim uhradí dopravu. Diváci pak zaplatí jenom za vstupenku. Její cena se i tak pohybuje mezi šesti sty a tisíci korunami. Na dopravu přispívá divadlu kraj. Z loňské dotace zaplatil dopravu více než čtyřem tisícům diváků. Letos poskytne stejnou částku jako loni.

Divadlům na Zlínsku diváci přibývají

Městskému divadlu v Zlíně i Slováckému divadlu v Uherském Hradišti diváci naopak stále přibývají. Ve Zlíně loni přišlo rekordních 125 tisíc lidí a v Uherském Hradišti překonali rekordní osmitisícovou hranici předplatitelů. Například do Zlínského divadla přivezlo v jeden den diváky šest autobusů z Komni, Osvětiman nebo Holešova. Přijíždějí i gymnazisté z Kroměříže na večerní studentské předplatné.

Divadlo je o polovinu levnější než kino

Pro srovnání: Vstupenka do zlínského multiplexu stojí 169 korun. Herci v divadle hrají pro studenty živě za polovinu, přičemž cenu navyšují náklady na dopravu. Autobus z Kroměříže vyjde skupinu na tři tisíce korun za jednu návštěvu divadla.„Každá předplatitelská skupina má nějaký svoz, takže předpokládám, že se to rozhodně těm lidem vyplatí,“ říká ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek

Do brněnských divadel jezdí nejčastěji diváci z Jihomoravského a Olomouckého kraje a Vysočiny. Zájezdy objednávají hlavně školy, kromě nich taky různé spolky, obecní úřady a cestovní kanceláře. Městské divadlo Brno přivítalo v loňském roce přes dvě stě tisíc diváků, víc než polovina byla z Brna. V Huse na provázku měli v roce 2015 celkem sedmdesát zájezdů. Autobusy přijela víc než desetina všech návštěvníků. Nejmenší HaDivadlo loni hrálo pro víc než jedenadvacet tisíc lidí. Z jiných měst tam vyrazili hlavně studenti středních škol.

  • Městské divadlo Brno: 203 790 návštěvníků (61% Brno, 39% přespolní)
    Husa na provázku: 29 000 návštěvníků (88% Brno, 12% přespolní)
    HaDivadlo: 21 505 návštěvníků, (88% Brno, 12% přespolní)

Tváře návštěvníků budou na plakátech

Přilákat návštěvníky chce brněnské Národní divadlo i dalšími zajímavými akcemi. Vyhlásilo například casting na diváky. Tváře šestnácti vybraných se objeví na plakátech nových inscenací v nadcházející sezóně. „Chtěli jsme divákům poděkovat za přízeň a zároveň je představit,“ říká ředitel Národního divadla v Brně Martin Glaser

Ostatní brněnská divadla plakátovou revoluci nechystají. Třeba Městské divadlo Brno sází na tváře svých herců - v nové sezoně zapózují hned k devíti inscenacím. Husa na provázku bude v nové sezoně lákat na Miroslava Donutila.