Cvičný blackout v Třebíči: Vše fungovalo jak má, jen hejtman uvízl v přetíženém výtahu

Události v regionech: Vyproštění hejtmana trvalo sedm minut (zdroj: ČT24)

Třebíčská nemocnice si vyzkoušela, jak by zvládla výpadek všech energií. Cvičení s názvem Blackout přišlo krátce po spuštění nového systému vytápění, který by v takovém případě měl dokázat nemocnici vyhřívat i několik měsíců. Cvičení proběhlo téměř na jedničku. Jediná nepříjemnost se stala hejtmanovi, který uvízl ve výtahu.

Ve středu v poledne přestala v celé třebíčské nemocnici fungovat elektřina, zavřely se prodejny, pohasly chodby, ale nejdůležitější oddělení, jednotky intenzivní péče a operační sály zůstaly v provozu. „Všude, kde je pacient, jedou důležité obvody, aby byly zajištěné přístroje,“ podotkl technický náměstek ředitele František Kalina. Nouzové zásobování elektřinou zajistily dva mohutné dieselové agregáty.

Cvičení Blackout mělo jednak prokázat, že se motory při výpadku vnějších dodávek energie opravdu spustí. Současně se ale zabývalo variantou, kdy by nemocnice přišla i o dodávky všech další energií. Pacienti na pokojích mnoha jiných nemocnic by v takovém případě mohli začít mrznout.

Třebíčští však mají nový vytápěcí systém, který dlouhodobě funguje i bez vnějších dodávek. „Nemocnice bude vytápěná až po dobu 150 dnů bez jakýchkoli problémů a výpadků,“ upřesnil mluvčí nemocnice Petr Palovčík. Slouží k tomu nové výměníky tepla a propojení s třebíčskou teplárnou spalující výhradně biomasu. 

Ačkoli při cvičení fungovalo vše, jak mělo, v jeho průběhu zmizel hejtman Jiří Běhounek, jenž byl současně velitelem krizového štábu. I s celým svým týmem totiž uvízl ve výtahu. Příčinou však nebyl mimořádný nečekaný výpadek, nýbrž přetížení zdviže. „Alespoň jsme zažili, jak to opravdu vypadá,“ poznamenal Jiří Běhounek.

Technici nemocnice si tak nacvičili i vyproštění z výtahu, hejtmana a jeho lidi zachránili po sedmi minutách.