Do 20 minut. Záchranky ve Zlínském kraji budou u nehod rychleji

Záchranná služba musí být na místě do 20 minut. Na jihovýchodě Moravy ale pořád zůstávají místa, kam záchranka v limitu nedojede. Zlínský kraj se proto snaží o nápravu a staví výjezdní základny. Aktuálně začala stavba základny v Suchá Lozi. Před otevřením je také další stanoviště v Buchlovicích, které by mělo být hotové na jaře.

Místo půlhodinové cesty – dojezd do dvaceti minut. Záchranná služba se tak například dostane rychleji ke zraněnému lyžaři do oblíbeného ski areálu Stupava. Tam jí dosud trvalo právě nejméně třicet minut. Během nich minulou zimu museli jednoho zraněného muže s těžkým otřesem mozku a poraněným kolenem držet tři muži. „Abychom ho udrželi, jaké měl křeče,“ popsal už dříve situaci provozovatel střediska Stupava Lubomír Orel.

Nová stanice, za zhruba 12 milionů, bude obsluhovat zhruba přes deset tisíc lidí v okolních obcích. Kromě Stupavy bude mít sanitka blíž do Hostějova, Ořechova, Osvětiman a Staré Hutě. Navíc v letním období navštěvuje pohoří Chřiby, v nichž se Buchlovice nachází, několik tisíc turistů. Buchlovické kopce, jak se jim také přezdívá, jsou oblíbené mezi motorkáři. Podle průzkumů patří mezi nejnebezpečnější místa v Česku. Ročně tam bývají až dvě desítky těžkých nehod.

Ve Zlínském kraji vznikají nové základny pro sanitky (zdroj: ČT24)

V září bude hotová základna v Suché Lozi

Nová základna vzniká taktéž v Suché Lozi. Její posádka pomůže zajistit dojezd do 20 minut pro devět obcí východně od Uherského Hradiště - Žítková, Starý Hrozenkov, Vápenice u Starého Hrozenkova, Vyškovec, Lopeník, Březová u Uherského Brodu, Strání, Květná, Horní Němčí. V nich žije okolo 7 a půl tisíce obyvatel. Současně bude obsluhovat i jižní okres, kde žijí asi dva tisíce lidí v Slavkově u Uherského Brodu, Korytné, Bystřici pod Lopeníkem, Komňi a Krhově u Bojkovic.

Na tamní základně bude pro dvě vozidla – jeden vůz záchranné služby a jeden záložní. Sloužit na ní bude vždy jeden řidič a záchranář. Stanoviště za necelých dvanáct milionů by mělo být dokončeno v září.

Buchlovice nejsou prvním ani posledním místem, kde se Zlínský kraj rozhodl posílit přítomnost záchranářů. V posledních letech investoval do nových stanovišť záchranky, vznikly například v Karolince, Vsetíně, Morkovicích a Rožnově pod Radhoštěm. Kraj také díky dotacím nakoupil nové sanitky a vybavil je. Záchranná služba loni také otevřela nové modernizované krajské operační středisko za 28 milionů korun.