Požár zničil v továrně na výrobu chipsů střechu i kotel

Požár továrny byl největší letošní v kraji (zdroj: ČT24)

Požár poničil továrnu v jihočeském Děbolíně, která vyrábí bramborové lupínky. Hasiči s ohněm bojovali celou noc, poslední jednotka stále zůstává na místě. Při požáru neutrpěl nikdo zranění, vznikla při něm však škoda sedm milionů. Bylo zničeno 1500 metrů čtverečních střechy a kotel.

Před desátou hodinou večer začala v děbolínské továrně hořet střecha. Hasiči potom až do sedmi ráno oheň krotili a likvidovali, přičemž vyhlásili druhý stupeň poplachu. „Podařilo se nám zajistit to, že se střecha nezhroutila, a tím pádem se oheň nedostal dovnitř objektu a nezasáhl výrobní technologii,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Co požár způsobilo, zatím není jisté. Podle zasahujících hasičů šlo nejspíše o důsledek technické závady. Ohnisko požáru bylo podle odborníka zřejmě v kotelně objektu. Odtud se oheň dostal na betonovou střechu, na níž byla izolace, dřevěné vazníky a na těch ležel plech.

„Požár byl tedy skrytý pod plechovými deskami, které hasiči museli každou jednotlivě odmontovat, odnést a hořící meziprostor uhasit. Na likvidaci ohně kromě vody použili také vzduchopěnu, možná ohniska vyhledávali termokamerou. Zásah na střeše byl v prvních fázích vzhledem k silnému kouři možný pouze v dýchací technice,“ uvedla Matějů.

K požáru přijely profesionální hasičské jednotky z Jindřichova Hradce a Českých Budějovic a také mnoho dobrovolných jednotek, celkem asi šedesát lidí. Po dohašení zůstala ráno hlídat již jen jedna jindřichohradecká hasičská jednotka.