Na pražském magistrátu dohoda o programu: Příští týden se budou volit radní

Strany na pražském magistrátu od rána jednaly o podmínkách Trojkoalice pro případné pokračování koalice v hlavním městě – nakonec se ANO, ČSSD a Trojkoalice dohodly na společném programu. Trojkoalice sice původně žádala třeba zvýšení daně z nemovitosti, nakonec ale z této podmínky ustoupila. Koncem dubna tak budou zastupitelé volit chybějící čtyři radní, teď má rada jen sedm členů.

„Dnes jsme se domluvili na všech bodech, které byly předloženy Trojkoalicí,“ řekl radní Jan Wolf (KDU-ČSL). Požadavek na zvýšení daně z nemovitosti vadil zástupcům ANO, proto ho Trojkoalice nakonec stáhla. 

S přijetím patera požadavků Trojkoalice připouští absenci kontroverzního šéfa zelených Matěje Stropnického v radě. Kromě zvýšení daně z nemovitosti mezi ně patří proměna nákladového nádraží Žižkov v kulturní centrum, odkup centra Klinika nebo určení dvou procent prostředků z investic na instalaci umění ve veřejném prostoru.

Podle radní Jany Plamínkové (STAN/Trojkoalice) jde v tuto chvíli o to najít způsob, jak by město dávalo peníze do fondu sociálního bydlení. „Bavili jsme se o tom, že se budou hledat peníze z vnitřních zdrojů magistrátu. Matěji Stropnickému nešlo o zvýšení daně, ale aby se nějak naplňoval fond, on chtěl jen zajistit udržitelné plnění fondu a aby bylo možné takové byty stavět kontinuálně. Teď jde jenom o to najít mechanismus, jak to vyřešit,“ řekla Plamínková.

Strany  nyní čeká debata o personáliích

„Pro nás je to dobrý výsledek, dlouho jsme o tom debatovali a hledali jsme konsenzus. Já to hodnotím jako dobrý výsledek,“ konstatovala primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Věříme, že po sedmi měsících jednání jsme našli funkční model, který má šanci pokračovat do konce volebního období,“ dodal první místopředseda Babišova hnutí Jaroslav Faltýnek.

A spokojená je i třetí koaliční strana, sociální demokracie. „Z pohledu ČSSD je dnešek zlomový, protože jsme dokončili programovou debatu nad požadavky Trojkoalice, které jsme spolu s hnutím ANO přijali. V tuto chvíli rozjíždíme část, která se týká personálního obsazení,“ prohlásil její vyjednavač Karel Březina. 

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

Strany by měly mít v 65členném zastupitelstvu většinu 34 hlasů. Původně měla koalice 33 hlasů, do klubu ČSSD ale vstoupila nezávislá zastupitelka Monika Krobová-Hášová, která původně kandidovala za TOP 09.  

Příští čtvrtek by měla být kompletní rada

Ve čtvrtek 28. dubna budou zastupitelé volit čtyři nové radní – konkrétní jména zatím nikdo z vyjednávačů nepotvrdil, za ANO by ale v radě měl zasednout zastupitel Karel Grabein Procházka, v případě ČSSD se mluví o bývalé radní Ireně Ropkové nebo místostarostovi Prahy 1 Danielu Hodkovi. Potenciální koaliční partneři o nich chtějí mluvit v úterý před jednáním.

Trojkoalice navrhla předsedu SZ Matěje Stropnického, což ale odmítají ANO a ČSSD. V magistrátních kuloárech se proto mluví o tom, že za Trojkoalici by mohla v radě být Petra Kolínská (SZ).

Stropnický chce výbor pro dopravu

Větší potíže než při volbě nových radních se ale čekají nad obsazením magistrátních výborů. Zde se zatím strany nedomluvily. „Výbory jsou obsazené lidmi původní koalice – a zde musíme najít konsenzus stejně, jako jsme ho našli v programové části. Zatím nepadlo žádné zásadní vymezení se,“ dodává primátorka Krnáčová.

Spor se vede především o post předsedy výboru pro dopravu, o nějž má zájem právě předseda zelených a někdejší náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický. „Nechci sedět s rukama v klíně. Kandidoval jsem proto, abych se podílel na změně politiky v Praze. To nechci dělat jednou za měsíc, když se koná zastupitelstvo,“ prohlásil.