Záchranáři z ČR a Polska cvičili zásah u nehody, měli proto uzavřenou dálnici

Události v regionech: Cvičení záchranných složek uzavřelo dálnici

Hasiči a záchranáři z Moravskoslezského kraje a Slezského vojvodství si na dálnici D1, resp. A1 u hranic vyzkoušeli, zda dokáží spolupracovat při zásahu u velké nehody. Kvůli cvičení s tématem havárie autobusů byla dálnice dopoledne uzavřená.

Na dálnici u česko-polských hranic se na začátku cvičení „srazily“ dva autobusy. V jednom cestovali polští studenti, ve druhém čeští vědci. Celkem se museli záchranáři postarat o 50 zraněných.

První zkouškou byl již příjezd na místo cvičení. „Hasiči z Čech tím, že to měli blíže, tady byli dřív,“ řekla mluvčí katovických hasičů Aneta Golebiowska. Na místě pak hasiči a zdravotníci zjišťovali i to, zda se navzájem dorozumí. „Byl připravený česko-polský slovníček hasičských pojmů,“ podotkl mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Podle Antety Golebiowské probíhala spolupráce záchranářů ze dvou zemí hladce. „Každý ví, co má dělat – i díky předcházejícím cvičením,“ podotkla.

Zejména hasiči jsou na podobnou spolupráci zvyklí, s polskými kolegy se setkávají i při ostrých zásazích. „Máme mezi Slezským vojvodstvím a naším krajem mezikrajskou dohodu o pomoci v případě mimořádných událostí, tedy požárů, dopravních nehod, zřícení budov a podobně,“ upozornil Petr Kůdela.

Řidiči, kteří chtěli během dne jet z Bohumína po dálnici dále do Polska, kvůli cvičení nemohli. Od 8:20 zhruba do dvou odpoledne byla dálnice v přeshraničním úseku uzavřena. Obdobné cvičení přitom nepořádaly záchranné složky z Česka a Polska naposled. Příště budou pilovat spolupráci při zásahu u nehody na české straně hranic.