Z Bořího lesa mizí munice. Pyrotechnici vyčistili dalších 20 hektarů

Granáty a rozbušky několik desítek metrů od sebe. Tak vypadala část Bořího lesa na Břeclavsku před vyčištěním. Za půl roku se pyrotechnikům podařilo vyčistit už dvacet hektarů. První etapa asanace začala loni v listopadu a je zhruba v polovině. Aktuálně pětičlenný tým prohledává dalších třináct hektarů.

„To je britský 25liberní granát. Je to zvláštní, ale v německých skladech byla jako trofej i britská munice,“ popsal nález vedoucí pyrotechnického týmu Jiří Chládek. S týmem se mu podařilo za poslední půl rok nalézt v Bořím lese 123 kusů granátů. Jejich objevení vesměs předpokládali, překvapila je ale výbušnina, kterou odhalili letos v únoru. Šedesát centimetrů pod lesní půdou totiž našli dělostřelecký granát o délce 65 centimetrů a váze 125 kilogramů. „Z výkopu jsme ho vyndávali ve čtyřech,“ popsal Chládek.

Největším nálezem je dělostřelecký granát dlouhý 60 centimetrů
Zdroj: Jiří Chládek/pyrotechnický tým

Kromě zachovalé munice nachází pyrotechnici také střepiny, které likvidují přímo na místě. „Některé střepiny jsou větší než malá munice. Přitom ale mohou být mnohem nebezpečnější,“ upozornil. Pro nevybuchlé ruční granáty, protitankové zbraně a munici do kánonů si každý den přijíždějí policejní pyrotechnici. Jejich pojistný systém je totiž sice poškozený, ale nikoli trhavina uvnitř. Zmíněné výbušniny buď převezou do skladu, kde je uloží před likvidací, nebo je rovnou odvezou na odlehlé místo, kde je nechají explodovat.

Pyrotechnici už našli tisíce granátů a střepin

Pyrotechnici jsou nyní zhruba v půli první etapy čištění. Ta celkově zahrnuje 50 hektarů lesa. „Nejsme v žádném skluzu. Předpokládáme, že v průběhu léta skončíme,“ doplnil Chládek. Dohromady je nevybuchlá munice rozeseta po další 450 hektarech. Podle plánu by z lesa měla zmizet do osmi až desíti let. „Další zakázku na čištění Bořího lesa bychom chtěli vypsat do konce tohoto roku, jedná se o padesát hektarů lesa,“ uvedla mluvčí Lesy ČR Eva Jouklová. Celkové vyčištění lesa vyjde státní kasu na 50 milionů korun.

Dělostřelecké granáty ale byly původně rozmetané na území 750 hektarů. Při vyklízení oněch 250 hektarů pyrotechnici našli 24 tisíc kusů munice a nálezy hlásili lidé i v minulých letech. Třeba v roce 2013 vyjížděli pyrotechnici k 101 kusům granátům, nábojům a rozbušek. Kolik toho celkem v lese je, ale si nikdo netroufá odhadnout.

Pyrotechnici jsou v půli první etapy (zdroj: ČT24)

Munici rozmetal výbuch německé továrny

Munici rozházel výbuch továrny Muna na konci druhé světové války. Uprostřed lesa ji postavila německá armáda a vyráběla v ní bomby pro wermacht. Při osvobozování ji ale Rudá armáda vyhodila do povětří. Lokalita byla dlouho uzavřená, protože se nacházela v pohraničním pásmu a lidé do ní zavítali až po roce 1989. V lese už zahynulo pět lidí, naposledy v roce 1990 - tehdy byl obětí čtrnáctiletý chlapec.