Elitní odstřelovači soutěží na světovém šampionátu v Bzenci na Hodonínsku

Vedle českých vojáků se mistrovství účastní odstřelovači z osmi zemí (zdroj: ČT24)

Střelba na pohyblivý terč, sdružený terč nebo skrytý gong. Na střelnicích v Bzenci a v Hodoníně poměřili své schopnosti elitní vojenští odstřelovači na světovém šampionátu. Toho se zúčastnilo celkem 79 mužů z devíti zemí včetně České republiky. Střelnice v Bzenci má písčité podloží - proto dobře imituje třeba pouště dalekého Afghánistánu.

Na mistrovství světa přijeli příslušníci speciálních sil, proto nemohly kamery ČT natočit jejich tváře. Třeba belgičtí soutěžící se nedávno účastnili velkých protiteroristických zátahů. „Zásadní je, že neznají úkoly dopředu, musí být schopní okamžitě reagovat na situaci a řešit ji podle našich zadání,“ popsal šampionát hlavní rozhodčí Petr Marek. 

Soutěže se účastní dvoučlenné týmy profesionálních odstřelovačů. „Letos je poměr domácích a cizinců vyrovnaný, vychází to téměř půl na půl,“ uvedl jeden z organizátorů major Roman Ondroušek, který je zástupce velitele 71. mechanizovaného praporu z Hranic. Skupiny se během několika dní prostřídají na třech stanovištích.

Dvě z nich jsou na hodonínské zkušební střelnici, kde soupeří ve třinácti disciplínách. Mezi ně patřila například střelba na 540 metrů nebo na tři cíle. Poslední stanoviště pak bylo vzdálené zhruba dvacet kilometrů. „Týmy byly ráno vysazené v přibližně dvoukilometrové vzdálenosti od střelnice a jejich úkolem bylo se dostat nepozorovaně až na dohled ke stanovišti rozhodčích,“ vysvětlil Marek.

Rozhodčí pak hodnotí, zda je při jejich plížení neodhalili porotci, kteří se je snažili vypátrat, a zda nezjistili jejich ukryté stanoviště ani po střelbě na terč. Tím je pro odstřelovače předem určená jedna osoba z třinácti viditelných siluet. Po vypálení z pušky museli z podzemního krytu zasáhnout gong a nakonec se proplazit 25metrovým betonovým tunelem, aby mohli pokračovat v plnění úkolů. Nejlepšího odstřelovače, který zvládl jejich úkoly splnit nejlépe, vyhlásí rozhodčí ve čtvrtek.