Ambulance chtějí od cizinců často hotovost, evropský průkaz pojištění jim nestačí

Události: Cizinci v českých nemocnicích často platí na žádost lékařů hotově (zdroj: ČT24)

Zhruba čtrnáct set cizinců loni zaplatilo v českých ordinacích za ošetření v hotovosti, přestože se prokázali Evropským průkazem zdravotního pojištění. S žádostí o hotovou platbu se setkávají i čeští pojištenci v zahraničí. V obou případech se zpravidla jedná o soukromé ambulance.

Marcela Origer z Lucemburska má čerstvou zkušenost z polikliniky v Soběslavi. Za rentgenový snímek ruky její šestileté dcery měla zaplatit 350 korun. Platbu za ošetření v hotovosti požadoval i chirurg. Ten ale nakonec ošetřil holčičku zdarma.

Za rentgen matka holčičky zaplatit odmítla. „Nejde o částku, jde o vědomé porušování principů,“ uvedla Marcela Origer. Kancelář zdravotního pojištění ji předem ujistila, že pro ni i její dceru platí stejná pravidla jako pro české pacienty. „Problém je v tom, že mě všichni upozorňovali: My jsme soukromá ambulance, u nás toto neplatí,“ popisuje Origer.

Postupoval jsem podle zákona, argumentuje zdravotník

„Pacientka neměla registraci u české zdravotní pojišťovny a nejednalo se o neodkladnou zdravotní péči. V těchto případech požadujeme, a zákon nám to umožňuje, platbu v hotovosti,“ uvedl provozovatel rentgenu Radim Zeman.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Je to chyba. Měl by náklady vyúčtovat české zdravotní pojišťovně,“ říká ředitel kanceláře zdravotního pojištění Jaroslav Švec. Protože si pacientka stěžovala, bude postup lékaře prověřovat krajský úřad. Ten mu může dát buď pokutu nebo v krajním případě odebrat i registraci.

ČTĚTE: NA CO MÁTE NÁROK S EVROPSKÝM PRŮKAZEM ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ

Podobné zkušenosti mají i Češi v zahraničí

Podobně se chovají někteří lékaři v zahraničí k českým pojištěncům. Například Jitku Kolářovou z Tábora stálo ošetření zraněného kolene v Rakousku 178 eur. I ona tehdy sestře předložila evropskou kartu zdravotního pojištění. „Podívala se na ni a řekla, že potřebuje zaplatit. Byla to cena za základní ošetření bez rentgenu,“ říká pacientka Jitka Kolářová.

„Stávat by se to nemělo, ale stává se to,“ přiznal mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Paní Kolářová měla nejen kartičku evropského pojištěnce, ale i připojištění. Dodatečně si proplacení účtu od rakouského lékaře vyřídila.