Stěhování LDN do břevnovské polikliniky kvůli developerovi rozčílilo lékaře. Nikdo nám to neřekl, stěžují si

Plán radnice Prahy 6 na přesun asi stovky lůžek léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) z lukrativního areálu v Bubenči do objektu polikliniky na Břevnově vyvolal protesty občanů i lékařů z polikliniky. Někteří lékaři si stěžují, že je radnice o svém plánu vůbec neinformovala a nechala je investovat peníze do rekonstrukce jejich ordinací. Na místě dosavadní LDN v Bubenči chce developer, finanční skupina Penta, stavět luxusní bytový komplex. Vedení městské části však odmítá, že by za snahou přestěhovat LDN byly tlaky developera.

Zastupitelstvo Prahy 6 schválilo záměr přesunout zhruba stovku lůžek pro dlouhodobě nemocné pacienty z nynější léčebny uprostřed lukrativní vilové čtvrti Bubeneč do polikliniky na Břevnově. Reportéři ČT v březnu ukázali, že vedení LDN o stěhování vědělo. Lékaři v poliklinice ovšem žádné takové informace nedostali a plán radnice, který teď vyšel najevo, mezi nimi vyvolal vlnu nevole.

Tvrdí, že budova je už dnes přeplněná a stovku lůžek do ní nelze umístit. Mají strach, že se oni budou muset stěhovat jinam. Rozhořčil je také fakt, že vedení městské části tento krok připravovalo řadu měsíců, aniž by o něm doktory informovalo. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) si přesně nevzpomíná, kdy se zrodil nápad na stěhování LDN. Ví ale, že to bylo na jaře 2015. Lékaře v poliklinice neinformovalo vedení městské části proto, že nebylo jasné, zda je záměr vůbec realizovatelný.

Reportéři ČT: Protesty na poliklinice (zdroj: ČT24)

Radnice kvůli svému plánu umístit do budovy polikliniky léčebnu dlouhodobě nemocných předčasně ukončila smlouvu s firmou, která měla polikliniku na třicet let pronajatou. Musela jí ovšem zaplatit vyrovnání, skoro čtyřicet milionů korun. Proto teď radnice jen stěží může vyhovět protestům lékařů a léčebnu postavit jinde. Na místě dosavadní LDN v luxusní čtvrti Bubeneč chce developer, finanční skupina Penta, stavět luxusní bytový komplex. Vedení městské části však odmítá, že by za snahou přestěhovat LDN byly tlaky developera.

LDN se do polikliniky nevejde ani po přístavbě, kroutí hlavou lékaři

Podle lékařů z polikliniky nepomůže ani plánovaná přístavba, aby se tam stovka lůžek dala umístit. A pokud ano, tak na úkor kvality, kterou budou obě zařízení nabízet. Starosta Kolář ale poukazuje na usnesení zastupitelstva, podle kterého se má navýšit podlažní plocha o zhruba patnáct set metrů čtverečních. „A to bude navýšení týkající se polikliniky. Takže poliklinika poroste, navíc tam bude LDN. Budou to dva oddělené provozy, a to navíc i stavebně,“ popisuje.

Někteří lékaři se ale cítí poškozeni tím, že od radnice nedostali informace včas. Do svých ordinací totiž investovali sta tisíce korun v době, kdy už městská část zamýšlela na jejich místě lůžka pro dlouhodobě nemocné. Pokud by lékaři museli zrekonstruované ordinace opustit, přijdou zřejmě jejich investice vniveč. „Kdybych samozřejmě věděl, že zde plánuje vedení změnu ve smyslu LDN, tak bych si to velmi dobře rozmyslel a jel bych radši na nějakou hezkou dovolenou,“ říká zubař Stanislav Kučera.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář
Zdroj: ČT24

Starosta Kolář ale tvrdí, že je naprosto v pořádku, že s nimi radnice nehovořila, dokud záměr neschválila. „Dokud nemáte něco jasně dané, tak o tom přece nemůžete s nikým hovořit,“ vysvětluje.

Záměr radnice dovolit developerovi výstavbu luxusního bydlení naráží vedle protestů lékařů z polikliniky také na podpisovou akci lidí z Prahy 6. Podle Koláře většina podpisů nepatří lidem z městské části a petice čítá desítky podpisů. Organizátoři ale mluví o tisícovce.

Ve hře je Nebeský klid vlastněný firmou z Panenských ostrovů

Kromě pozemku s městskou léčebnou v Bubenči patří celý areál neprůhledné akciové společnosti s názvem Nebeský klid a utajeným vlastníkem - firmou z Britských Panenských ostrovů. Penta vystupuje v roli hypotetického zájemce o výstavbu luxusních bytů.

Podle zjištění Reportérů ČT je místopředsedou představenstva Nebeského klidu Martin Kadlec, který figuroval v několika předchozích developerských projektech spojovaných s Pentou. „Skutečnost, že pan Martin Kadlec je místopředsedou představenstva společnosti Nebeský klid, pro nás určitě nemusí být v důsledku nepříznivá,“ odpověděl písemně mluvčí Penta Investments Ivo Mravinac. Starosta Kolář to vidí tak, že se Penta za Nebeský klid pouze schovává.