Léčebné konopí prodávají lékárny už rok. Tuzemské je pro pacienty levnější

Léčebné konopí předepsali čeští lékaři svým pacientům poprvé na sklonku roku 2014. Za minulý rok pak naordinovali 846 gramů celkem třiceti nemocným. Tehdy je gram rostliny vyšel na 280 korun, od letoška mají pacienti k dispozici léčebné konopí vypěstované v Česku, jeho cena je příznivější – gram vyjde na sto korun.

Rakovinu lymfomu diagnostikovali panu Pavlovi před jeho třicátými narozeninami. Během léčby podstoupil jako mnozí další chemoterapii. „Skládají ji každému individuálně, a mně, protože jsem relativně mladý, si troufli nasadit tu nejsilnější dávku, co existuje,“ popsal pan Pavel.

Průběh onkologických onemocnění má často drastický průběh – podle odborníků ho dokáže zmírnit právě konopí.

„Užívá se jako paliativní léčba, to znamená, že odstraňuje dávení, zvracení, bolest, nechuť k jídlu,“ vyjmenoval Lumír Hanuš z hebrejské univerzity v Jeruzalémě, který se léčebným konopím zabývá už 46 let. Upozornil ale, že jeho podávání není vhodné pro každého.

Například u pacientů léčících se s psychickými problémy může vyvolat psychózy. „Musíme vytipovat pacienty, protože se pro každého hodí jiná odrůda, jiné množství. Co je pro jednoho hodně, je pro druhého málo,“ vysvětlil Hanuš.

Dodal, že je konopí vhodné třeba pro léčbu Parkinsonovy choroby, Alzheimera nebo Kronovy choroby. Podle něj je ale důležité si uvědomit, že není zázračným lékem. „Neléčí vždy, neléčí každého, neléčí každou nemoc, neléčí každé stadium, ale v paliativní léčbě je úspěšné,“ doplnil.

Speciální vysílání ČT24 k užívání léčebného konopí (zdroj: ČT24)

Konopím pomáhají čeští lékaři už rok

V České republice lékaři předepisují už rok holandské konopí. Teprve nyní na pulty lékáren dorazilo to tuzemské. Fakultní nemocnice u svaté Anny ho naskladnila minulý týden. Doktor Radovan Hřib z Centra pro léčbu bolesti ho už dvěma pacientkám stihl naordinovat.

„Mohu předepsat jednomu člověku až 180 gramů na měsíc. Čemuž se zatím mí pacienti neblíží. Pohybují se okolo půl gramu denně, což znamená zhruba 15 gramů za měsíc,“ popsal situaci Hřib. Podle něj s sebou konopí jako každý jiný lék nese nežádoucí účinky. „Mohou se projevovat bušením srdce, omámeností. Vnímám ho jako doplněk léčby,“ dodal.

Svým pacientům jej předepisuje ve formě tobolek. Za gram výsledného léku by pacienti měli platit do sta korun. Pojišťovny ho nehradí. „Snažíme se, aby zdravotní pojišťovny hradily léčebné konopí. Buď částečně, nebo u některých diagnóz třeba i plně,“ uvedla Hana Gabrielová ze Státní agentury pro konopí pro léčebné použití. Někteří pacienti totiž potřebují několik gramů denně, a pak se uhrazená částka pohybuje v desítkách tisíc korun.

Loni předepsali lékaři recepty na celkem 846 gramů léčebného konopí 30 pacientům – konkrétně těm, kteří trpěli chronickou neutišitelnou bolestí, spojenou třeba s onkologickým onemocněním nebo s roztroušenou sklerózou, dále lidem s Tourettovým syndromem nebo nemocným AIDS.

Léčbu pacientů konopím by mohly v budoucnu hradit pojišťovny (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček plánuje už letos odzkoušet pilotní projekt, ve kterém by byla léčba konopím placená zdravotními pojišťovnami. Zatím ale jen úzkému okruhu pacientů s vybranými diagnózami.