Dolní tok Labe brázdí rekreační lodě, pluje se i do Drážďan

Na dolním toku Labe se už prohánějí rekreační lodě. Ubylo velkých osobních lodí, přibývá zato sportovních plavidel. Z Děčína už vyplula s novým programem také loď Cargo Gallery, která nabídne kulturní pořady v různých přístavech na řece. Sezona už začala i pro plavbu po proudu z Děčína do Drážďan. Loni se provoz kvůli suchu na této trase zastavil.

Oblíbeným cílem turistů je Hřensko, kam lodě vyplouvají z Děčína. Pravidelné linky provozuje společnost Labská plavební. Mezi Ústím nad Labem a Litoměřicemi jezdí loď o víkendech, od konce června do konce srpna také v pátek.

V květnu zahájí provoz i loď Marie, která vyráží z ústecké čtvrti Vaňov směrem na Lovosice k jezeru v Píšťanech. Na Labi je možné občas vidět také velké výletní lodě, které vozí turisty z Drážďan, taková plavidla jsou však závislá na stavu hladiny. Loni kvůli suchu provoz přes léto stál.

Kultura na vodě

Loni poprvé vyrazila do přístavišť na Labi loď Cargo Gallery, která nabízí výstavy, koncerty, divadelní představení. Nyní kotví v Praze, na severu Čech se objeví třeba 13. července v Litoměřicích s dokumentárním filmem o Filipu Topolovi. 

Skončila oprava plavebních komor na Labi (zdroj: ČT24)

Řekou mezi Roudnicí nad Labem a Děčínem ročně propluje několik tisíc rekreačních plavidel. Největší pýchou Povodí Labe na dolním toku je přístaviště v Píšťanech na Litoměřicku. Tamní jezero vyhledávají i potápěči, protože se pod hladinou nachází několik vraků. Rybáři mají šanci v zatopené pískovně chytit candáty, okouny, sumce nebo plotice.

  • Vidět údolí Labe přímo z řeky je možné také při jízdě na raftu. Výhodou je možnost zkombinovat třeba cestu po vodě s cestou na kole po přilehlé cyklostezce nebo vlakem. Turisté často vozí také in-line brusle, které nasazují až v Německu a z Bad Schandau se pak na nich do Děčína vracejí.