Univerzita v Budějovicích otevřela čínské centrum. Chtěli to podnikatelé

Na VŠTE v Českých Budějovicích otevřeli čínské centrum (zdroj: ČT24)

V Českých Budějovicích vzniklo Čínské centrum. Zřídila ho Vysoká škola technická a ekonomická. Jeho cílem je přiblížit studentům a veřejnosti čínskou kulturu a jazyk a pomoci podnikatelům, kteří se chystají obchodovat s čínským partnerem. Právě zájem byznysmenů byl impulzem pro vznik centra.

Su-kchun Pchanová je profesorkou na čínské univerzitě. Na Vysoké škole technické a ekonomické (VŠTE) vede přednášky o obchodních strategiích a ekonomickém rozvoji. Čeká ji tříměsíční stáž. Pomáhat bude i v nově vzniklém čínském centru. „Dělám nějaké překlady a mám také za úkol kontaktovat další univerzity a pomáhat získávat informace,“ vysvětluje.

Vysoká škola spolupracuje se třemi čínskými univerzitami. Kromě Pchanové tak budou v čínském centru hostovat i další profesoři. Zatím tu pohled na asijskou velmoc zprostředkovávají především čínští studenti.

Na VŠTE je jich nyní na výměnném pobytu dvacet. „Hodně si povídáme o našem rodném městě, Pekingu, ale i o celé zemi. A o jídle,“ říká C'-jen Čangová, jejíž almou mater je Severočínská technologická univerzita.

Čína – díra na trhu

Impulzem pro vznik centra byla poptávka podnikatelů. Například firma ZVVZ Group sídlící v Milevsku s Čínou právě obchodovat začíná. Do Asie bude dodávat zařízení pro odsíření. „Pro nás je to příležitost využít studenty i do budoucna třeba jako naše zaměstnance,“ uvažuje personální ředitel ZVVZ Group Martin Toman.

Škola se záměrně vyhnula spolupráci s evropskými zeměmi. Vedení školy totiž chce „vyplnit díru na trhu.“ „Daleko hodnotnější efekt čekáme z rozšíření portfolia, tudíž je tu čínské centrum,“ usmívá se rektor univerzity Marek Vochozka. Provoz centra škola hradí ze svého. Jeho činnost zahajuje výstavou o čínské architektuře, pořádat ale bude i přednášky, výuku čínštiny nebo promítání čínských filmů.