Patová situace na magistrátu v Brně. Strany jsou vybíravé

ODS nechce být s Žít Brno a Zelenými, lidovci chtějí být s ČSSD a komunisti by byli se všemi. Tak vypadá situace na brněnském magistrátu po rozpadu koalice. Příčinou jejího rozpadu je zejména spor mezi dvěma stranami – hnutím ANO a lidovci – přesto obě uskupení uvažují o tom, že spolu vytvoří novou koalici.

Předseda brněnské ODS Libor Šťástka uvedl, že si strana neumí představit být součástí koalice, kde je hnutí Žít Brno a Strana zelených. „Voličům bychom spojení s nimi nevysvětlili, protože máme několik zásadních rozdílů v programu,“ uvedl Šťástka, kterému vadí pohled Žít Brno a zelených na územní plánování a sociální politiku.

Právě ODS a KSČM jsou přitom posledními stranami, které by mohly ovlivnit vznik nové koalice. Zatímco občanští demokraté mají k případným partnerům výhrady, komunisti jsou připravení jednat se všemi. Lidovci ale už dříve uvedli, že s nimi jednat nechtějí a dosud nedostali nabídku ani ze strany ANO, Žít Brno, zelených a TOP 09.

Stávající složení zastupitelstva Brna
Zdroj: ČT24

Oběma blokům – ANO i lidovcům – chybí hlasy

Na jednání se chystají i lidovci se sociálními demokraty, kteří spolu o víkendu uzavřeli dohodu a mají dohromady 18 mandátů z celkových 55. Původně přitom s ČSSD vyjednávalo o možné spolupráci i hnutí ANO, které nyní usiluje o novou koalici s Žít Brno, SZ a TOP 09. Jenže jim chybí dostatek hlasů pro získání většiny – potřebují 28 a mají 27. Ani jeden blok tak nemá dostatek hlasů.

Podle primátora Petra Vokřála (ANO) by bylo z programového hlediska nejlepší obnovit spolupráci s KDU-ČSL. Přitom právě spory mezi ANO a lidovci byly příčinou rozpadu současné koalice. Je tedy možné, že se rozhodne pro alternativu – ČSSD.

Jenže sociální demokraté do takové koalice kvůli dohodě s lidovci nechtějí. Dohromady je ale ANO za partnery nechce a usiluje pouze o jednoho z nich. Lidovci zase společně s ČSSD zvažují, že osloví ANO jako nového koaličního partnera. Zatím se tedy pro strany nejeví žádné přijatelné východisko ze stávající situace.

Podle Hollana ODS nabídku ke spolupráci nedostane

Se spoluprací s ODS zatím nepočítá náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno). Nemyslí si, že by se v případě, že se KDU-ČSL nebo ČSSD odmítnou zapojit do koalice, vyslala nabídka směrem k ODS. „Zatím to nemáme projednáno, ale nemyslím si, že s nimi budeme jednat,“ řekl Hollan. 

Předseda jihomoravského ANO Marek Janíček sdělil, že se sejdou zástupci ANO, Žít Brno, SZ a TOP 09 k jednání o principech spolupráce. U dalších variant uvedl, že jsou všechny jen na bázi „co by kdyby“ a není možné se k nim nyní vyjadřovat. Situaci na magistrátu by také mohl změnit bývalý člen ANO Tomáš Kratochvíl, kterého hnutí loni vyloučilo ze svých řad. Ten už dříve uvedl, že se nebrání spolupráci s nikým.