Silničnímu mostu v Mladých Bukách praskla podpěra, hrozí jeho zřícení

Události v regionech: Na most přes Úpu nikdo nesmí (zdroj: ČT24)

Na silniční most v Mladých Bukách na Trutnovsku nikdo nesmí. Podle statika má prasklou podpěru a mohl by se zřítit. Přes most přitom vede frekventovaná podkrkonošská státní silnice I/14. Není tedy možné dojet po nejkratší cestě například z Trutnova do Vrchlabí.

Poškozený most přes Úpu je bezprostředně u křižovatky, kde se státní silnice odpojuje od přímé cesty z Trutnova do Pece pod Sněžkou. Objízdná trasa, kterou doporučila policie, vede přes Svobodu nad Úpou a Černý Důl. Jak upozornil dopravní policista Zdeněk Souček, tato trasa není ani delší. Alternativně lze jet také z Trutnova přes Hostinné.

Nákladní vozidla by potom měla při cestě mezi Trutnovem a Vrchlabím zvolit delší objížďku přes Horka u Staré Paky a Dolní Brannou. Přes most se nedostanou ani chodci.

Kraj musí kvůli uzavírce na hlavní podkrkonošské tepně omezit regionální autobusovou dopravu. „Až do odvolání nebudou mimořádně dočasně obsluhovány zastávky v místní části Hertvíkovice, Javorníku a Leopoldově,“ varovala mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Silnice I/14 začíná v Liberci, odkud vede k Harrachovu a dále přes Rokytnici nad Jizerou, Jilemnici a Vrchlabí do Trutnova. Potom pokračuje do Náchoda. Podle starostky Mladých Buků Lucie Potůčkové uzavírka na ní zkomplikuje dopravu dětí do škol či lidí do práce, zhorší se také dojezdové časy hasičů a záchranářů do některých částí obce. „Je to naprosté selhání Ředitelství silnic a dálnic,“ dodala starostka.

Silničáři však odmítají, že by mohli havárii předpokládat. „Máme statické posouzení a expertizu, že se jedná o náhlý kolaps, který nikdo nemohl předpokládat. Nejednalo se tedy o zanedbanou dlouhodobou údržbu mostu,“ řekl krajský ředitel ŘSD Marek Novotný. 

Jak dlouho uzavírka potrvá, zatím není jasné. „ŘSD projednává provizorní podepření havarijního mostu. Poté bude možné pustit osobní dopravu na původní trasu. Objízdné trasy pro nákladní dopravu budou platné až do doby zprovoznění nového mostu,“ uvedla mluvčí kraje. Do rekonstrukce mostu by se silničáři mohli pustit na podzim, aby byl příští rok na jaře opět průjezdný.