Školu v přírodě v Žihli žákům zřejmě překazil norovirus

Nevolnost u desítek dětí na škole v přírodě v Žihli na Plzeňsku způsobil minulý týden nejspíš norovirus. Ten vyvolává nevolnost, zvracení nebo průjmy, s těmito příznaky odvezli záchranáři do nemocnice 58 ze 200 školáků a také jednu vychovatelku. Testy hygieniků teď ukázaly, že odebrané vzorky jídla i vody byly negativní – norovirus se ale prokázal u dvou dětí z výtěrů.

„Norovirus se poměrně rychle a agresivně šíří v kolektivech, převážně blízkým kontaktem. Má rychlý nástup a také rychle odezní,“ vysvětluje Josef Klepáč z Krajské hygienické stanice v Plzni. Podle něj tak zřejmě s tímto virem už do školy v přírodě někdo přijel.

Inkubační doba je u noroviru velmi krátká, většinou den až dva. Může se přenášet stolicí či zvracením, které může být poměrně razantní, dodal Klepáč. Školáci přijeli do Žihle v úterý – v noci na čtvrtek už volali učitelé záchranáře. Původně to bylo k 15 dětem, které zvracely a stěžovaly si na bolest břicha.

Postupně během dne záchranáři převezli do nemocnic v Plzni, Rokycanech, Žatci, Karlových Varech, Hořovicích a Mostu 58 dětí z prvních až čtvrtých tříd. Některé v nemocnici nestrávily ani den, několik jich zůstalo přes noc. Hygienici hned ve čtvrtek odpoledne školu v přírodě uzavřeli a zbývající zdravé děti musely odjet domů.

Protože testy vzorků jídla, vody, prostředí školy ani zaměstnanců neodhalily žádné problémy, hygienici se zařízením nepovedou řízení. Podle Klepáče ale nad ním budou mít zvýšený hygienický dohled a budou tam dělat kontroly častěji než dosud. Hned minulý týden nařídili provozovateli provést kompletní úklid a dezinfekci. „To oni splnili, my jsme ještě všechno znovu zkontrolovali a včera jsme zařízení opět uvolnili do používání,“ dodal Klepáč.